SEGURETAT SOCIAL
Economia 11/06/2013

L'oposició augura conflicte per les pensions

Elena Freixa
2 min
L'oposició augura conflicte per les pensions

Barcelona.El disseny i la posada en marxa del factor de sostenibilitat de les pensions ja s'intueix com una font de discòrdia entre el govern espanyol i l'oposició. El PSOE i IU, així com els portaveus dels principals sindicats, van rebutjar ahir totalment la proposta dels experts perquè les pensions deixin d'actualitzar-se d'acord amb l'evolució dels preus i es lliguin a l'esperança de vida i al cicle econòmic, és a dir, als ingressos que rebi la caixa de la Seguretat Social en cada moment.

En canvi, La impressió que arriba des del ministeri d'Ocupació que dirigeix Fátima Báñez és que el document de base que divendres van consensuar deu dels dotze experts agrada i que serà el punt de sortida de la discussió política que vindrà. Ahir la ministra va insistir que es buscarà el "màxim consens" amb els grups parlamentaris i els agents socials a la comissió del Pacte de Toledo, tot i que el secretari d'estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, també va avisar que si aquest acord no arriba l'executiu haurà de prendre "les decisions necessàries".

El portaveu d'economia del PSOE i exministre de Treball, Valeriano Gómez, va escenificar ahir una oposició frontal al contingut de l'informe dels experts (que no va tenir el suport dels dos acadèmics més pròxims als socialistes). El PSOE, de fet, defensa la vigència de la reforma de les pensions pactada el 2011, quan ells eren a la Moncloa. Aquesta reforma marca un calendari fins al 2027 per avançar cap a la jubilació als 67 anys, i en tot cas és a partir de llavors que, segons ells, haurien d'explorar-se canvis per garantir la sostenibilitat del sistema.

En el mateix sentit, els líders de CCOO i la UGT van oposar-se a una nova reforma basada, van dir, en uns càlculs "conjunturals" que milloraran quan també ho faci l'economia. El secretari de la UGT, Cándido Méndez, va exigir al govern espanyol que no "s'amagui" rere els experts per defugir una decisió política. El responsable de CCOO, José Ignacio Fernández Toxo, va voler desmarcar el sindicat del vot favorable a l'informe que va emetre el responsable econòmic de CCOO, un dels seus dotze autors.

El temps de discussió entre els partits i els actors socials no serà il·limitat , ja que Brussel·les espera la reforma aquest any.

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, demana calma davant la proposta dels experts.

stats