IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE
Economia 02/09/2017

L’ecotaxa és de les més baixes d’Europa, malgrat l’augment

Els impostos sobre el turisme tampoc han afectat l’ocupació a altres ciutats europees

Neus Suñer
3 min
L’ecotaxa és de les més baixes d’Europa, malgrat l’augment

PalmaTant el nombre de turistes com l’ocupació hotelera continuen creixent, malgrat l’impost de turisme sostenible. A les Illes Balears i arreu d’Europa. Així ho constaten les dades. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, va destacar ahir les xifres d’ocupació a l’Arxipèlag: durant el 2016, amb l’entrada en vigor de l’ecotaxa, es va registrar una ocupació mitjana del 69,5%, mentre que el maig d’enguany s’ha arribat al 70,2%. A Catalunya, l’altre territori de l’estat espanyol que aplica un impost turístic, la taxa d’ocupació ha crescut quatre punts des que es va implantar l’impost. Segons les dades de l’Eurostat, el percentatge passa del 56,9% el 2012 al 61,58% l’any 2016. I l’evolució ha estat similar a altres ciutats d’Europa, com Berlín i Amsterdam. Des de l’aplicació, el 2014, de l’impost a la capital alemanya, l’ocupació ha pujat dos punts, per exemple.

Les dades també demostren que posar un impost al turisme no és una excepció, sinó que és la norma a Europa: un total de setze països que formen la UE apliquen alguna taxa turística a les seves ciutats, tot i que d’altres, com el Regne Unit o Irlanda, només ho han considerat. De fet, tampoc és res nou. A París s’aplica des de l’any 1994 i es fa sobre qualsevol tipus d’allotjament, des de càmpings fins a palaus. Moltes de les destinacions europees s’hi varen sumar molt després, cap al 2011, com és el cas d’Itàlia i Alemanya, i d’altres fa encara menys, com Lisboa, que va a començar a aplicar l’impost l’any 2015.

Tanmateix, la manera d’aplicar aquest impost varia depenent del territori, ja que algunes ciutats han optat per cobrar un preu fix i que només varia en funció de la categoria dels establiments hotelers; d’altres, com Amsterdam, Berlín i Viena, cobren un percentatge sobre el preu de l’allotjament. Així, a la capital holandesa i a l’alemanya, s’ha de pagar un 5% sobre el total, mentre que a Viena el percentatge baixa fins al 3,2%. A Budapest, en canvi, van més enllà i cobren l’impost depenent del districte de la ciutat. D’aquesta manera, si els turistes volen dormir al centre de la ciutat, hauran de pagar com a taxa un 4% del cost de l’allotjament.

Lisboa, barata

Biel Barceló va subratllar ahir que, tot i l’increment, l’ecotaxa continuaria sent de les més econòmiques de la Unió Europea. També va apuntar que el que s’està cobrant actualment és el mateix que es cobrava amb la primera ecotaxa. És a dir, que s’apliquen les mateixes tarifes que fa setze anys. Amb l’augment que es planteja, l’impost de turisme sostenible passarà a ser d’entre dos i quatre euros als establiments hotelers. Aquesta xifra es troba molt per sota, per exemple, de Brussel·les, on la taxa a pagar oscil·la entre els sis i els deu euros per nit, de manera que se situa en el podi de les ciutats europees. Roma seria la segona ciutat amb l’impost més alt, amb unes xifres que van dels quatre als set euros per persona i nit. Altres ciutats italianes com Florència i Milà també apliquen taxes que poden arribar als cinc euros.

Ben lluny queda Lisboa. La capital portuguesa té una de les taxes més barates: un euro per persona i nit. A Barcelona, tot i que el preu és una mica més alt que a la resta de Catalunya, es cobra entre 0,65 i 2,25 euros per nit. Així, si es fes un rànquing d’aquests territoris (els més visitats durant el març de 2017 segons el metacercador de viatges Kayak), el tancarien les Balears, Barcelona i Lisboa, en aquest ordre.

stats