SECTOR EXTERIOR
Economia 25/06/2013

L'augment de les exportacions, en risc de ser un simple miratge

Els experts avisen que si no hi ha inversions les vendes cauran

J. F.
2 min

MadridEl creixement espectacular de les exportacions catalanes i espanyoles en l'últim any pot ser un miratge: una bombolla que es desinfli per la falta d'inversions de les empreses. Aquest és el crit d'alerta que fan els experts en un moment en què les vendes a l'exterior comencen a frenar-se. A l'abril les exportacions espanyoles només van augmentar un 0,5% respecte al mes anterior, quan al març ho havien fet un 10,2%, segons les dades del ministeri d'Economia.

"L'augment de les exportacions no ha anat acompanyant de més inversió. O hi ha més inversions o es reduirà el ritme de les exportacions", advertia el cap del servei d'estudis del BBVA, Jorge Sicilia, en una taula rodona en unes recents jornades celebrades a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander. La dimensió empresarial és clau per fomentar la internacionalització. Segons els seus càlculs, si una pime és un 1% més gran, les seves exportacions creixen un 5%. Per aquest motiu, Sicilia reclama al govern espanyol impulsar mesures perquè les empreses que vulguin créixer "ho puguin fer més ràpidament". Un "entorn institucional" que fomenti el salt a l'exterior.

El catedràtic d'Economia de la Universitat d'Oviedo, Esteban García Canal, també creu que ara és un "moment crític" per la falta de crèdit a les pimes. Igual que Sicilia, considera que les exportacions són un "revulsiu" perquè les empreses es facin més grans, però alerta que sense finançament difícilment hi haurà inversions.

L'economista José Carlos Díez té una visió semblant. "Hem de tenir més empreses", avisava. Segons les seves estimacions, en els últims 15 mesos el descens en la concessió de crèdit ha estat l'equivalent al 25% del PIB d'Espanya, una tendència que ha empitjorat en el primer trimestre del 2013. La solució passa, a parer seu, per una actuació més decidida del Banc Central Europeu (BCE) i les institucions comunitàries, com reclamarà dijous en la cimera europea l'executiu de Mariano Rajoy.

Malgrat que en els últims anys ha passat del 20% al 30%, el pes de les exportacions sobre el PIB d'Espanya encara se situa per sota de la mitjana europea i mundial, segons dades del servei d'estudis del BBVA, que considera que arribar al nivell europeu tindria un "fort impacte" sobre el creixement espanyol.

Sicilia explica que les vendes a l'exterior estan creixent en tots els sectors excepte el públic, la construcció i el bancari, i que en general ho fan més a les empreses amb pocs treballadors temporals, poca quota de mercat a Espanya, que fan inversions en R+D i que han diversificat les seves fonts de finançament (és a dir, depenen menys dels bancs).

De fet, el nombre d' empreses exportadores s'ha duplicat en 12 anys, segons García Canal. El catedràtic avisa, però, que hi ha massa concentració de vendes a Europa i Amèrica Llatina (un 62% del total). En resum, cal guanyar volum econòmic perquè la millora sigui estable.

stats