CRISI
Economia 22/06/2013

L'atonia del consum fa caure el PIB un 1,7%

L'economia catalana retrocedeix un 0,1% el primer trimestre, menys del previst

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.Catalunya continua endinsada en la profunda recessió en què va submergir-se fa més d'un any a causa del daltabaix en el consum, però per primera vegada en els últims quatre anys la caiguda del producte interior brut (PIB) s'ha desaccelerat. El primer trimestre del 2013 el PIB interanual va retrocedir un 1,7%, segons les dades publicades ahir per l'Idescat. Això és una dècima menys que el quart trimestre del 2012 i dues menys de l'1,9% que la mateixa oficina d'estadística havia donat, fa menys d'un mes i mig, com a dada provisional del primer trimestre. Les dades definitives també reflecteixen una millora del PIB intertrimestral, que va ser del -0,1%, el menys negatiu en l'últim any i mig i dues dècimes millor que el previst. L'Idescat va destacar que el descens del PIB català és menor que el de l'espanyol, que va patir una davallada del 2%.

Aquestes petites millores, però, no responen a una millora general sinó a l'aportació del sector exterior. La resta empitjora, i sobretot el consum intern, que va caure un 4,8% interanual el primer trimestre, el descens més important des del 2009. La caiguda de la demanda va ser generalitzada, i tant les famílies i les empreses com les administracions públiques van reduir la seva despesa entre el gener i el març. La retallada de la despesa pública va ser més intensa que en trimestres anteriors, d'un 4,3%, a causa de les polítiques d'austeritat, que han minimitzat la inversió pública. Les famílies van gastar un 4,3% menys, un retrocés que feia tres anys que no es veia, a causa de la pèrdua de poder adquisitiu i unes perspectives que la situació de l'economia domèstica no es recuperarà a curt termini. L'atur continua a l'alça mentre els salaris baixen, o pugen menys que la inflació, tant al sector privat com al sector públic. Però dins de la demanda, la que més va baixar va ser la de les empreses. La inversió productiva va caure un 7,4%, uns nivells també del 2009.

La millora del saldo exterior, que "continua sent l'única font de creixement de l'economia catalana", segons va explicar l'oficina d'estadística catalana, va ser del 2,7%. Una millora superior a la de l'últim any, però amb truc. Com va relatar l'Idescat, es va produir "més per la reducció de les importacions que per l'augment de les exportacions". De fet, les exportacions van pujar menys que en els últims trimestres, un 2%, mentre que les importacions van caure un 8,6%, a causa del descens de la demanda de llars, empreses i administracions. Per tant, el saldo exterior va millorar perquè es va gastar menys a fora.

En la part de l'oferta, la producció va caure en els quatre sectors de l'economia. La part positiva -o menys negativa- és que la indústria cau cada cop menys (0,4%). És el sector que menys empitjora, mentre que el sector serveis, el que té més pes en l'economia catalana, continua empitjorant i ja baixa un 1,5% tot i el bon moment que viu el turisme. La construcció va retrocedir un 6,9%, menys que en els últims tres trimestres, i l'agricultura un 5%, menys que en l'últim any.

stats