Lagarde demana paciència mentre aprèn el llenguatge del BCE i evita concretar la seva estratègia

La nova presidenta de l'organisme assegura que començarà aviat l'avaluació de l'estratègia monetària

Christine Lagarde inicia el mandat al capdavant del Banc Central Europeu (BCE) sense gaire concrecions i demanant paciència perquè encara no se sent del tot còmoda amb el llenguatge d'un organisme com el BCE. La nova presidenta ha comparegut aquest dilluns a l'Eurocambra conscient que el moment econòmic no és fàcil però sense revelar quina recepta pensa fer servir per fer-lo millorar. Lagarde, més política que el seu predecessor Mario Draghi, ha demanat paciència als eurodiputats que l'han interpel·lat durant la seva compareixença: "Estic intentant aprendre alemany, però també estic intentant aprendre el llenguatge del banc central", ha confessat l'exdirectora gerent de l'FMI. 

La francesa ha arribat al càrrec en un moment de desacceleració més aguda del que es preveia. Per això Draghi abans de marxar va  deixar anar l'artilleria monetària, però no sense crítiques i polèmiques, sobretot vingudes de l'ortodòxia germànica. També per això de Lagarde s'espera una nova estratègia. Una revisió que arribarà "en un futur proper", segons ha dit aquest dilluns, malgrat que ha evitat avançar quin rumb agafarà perquè ho considera "prematur i contraproduent". 

L'exministra francesa ha reiterat el compromís de complir el mandat del BCE: mantenir la inflació de l'euro "pròxima però per sota del 2%". Malgrat els estímuls, la realitat és molt lluny d'aquest objectiu i per això es vol revisar l'estratègia. Lagarde només ha avançat que si hi ha canvis seran basant-se en una anàlisi profunda, tenint en compte els nous desafiaments, com ara la demografia, el canvi climàtic i els canvis tecnològics. "Això ens insta a revisar la nostra estratègia i considerar com la política monetària pot complir millor el nostre mandat", ha apuntat, i ha reiterat que tots els bancs centrals del món estan intentant millorar el seu objectiu a mitjà termini en termes de política monetària. 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF