Economia 02/08/2018

Sindicats i empresaris demanen que s'aprofiti el cicle expansiu per diversificar l'economia balear

Les Illes registren el mes de juliol un nou rècord d'ocupació, amb més contractes complets i indifinits

Carles Tudurí
4 min
La construcció ha registrar el juliol una davallada per motius estacionals.

PalmaSindicats i empresaris han demanat arrel de les positives xifres d'ocupació conegudes aquest dijous que s'aprofiti el cicle expansiu per diversificar l'economia balear, que pràcticament està basada en el turisme, l'oferta complementària i la construcció.

Les Balears encadenen 52 mesos de creixement de l'ocupació i han arribat a un nou rècord històric: 579.762 afiliats de la Seguretat Social. Això suposa un increment del 13,6% respecte de la situació d'abans de la crisi, el 2008. El ritme de creació de llocs de feina de la comunitat és molt superior que el de la mitjana estatal, ja que un de cada tres llocs creats a l'Estat és a les Illes.

En relació amb el juliol del 2017, el creixement ha estat de 17.339 afiliats, un 3,08% més, mentre que el creixement respecte del juny s'ha situat en 11.073 afiliats, un 1,95% més.

Aquesta fase expansiva de 52 mesos és molt superior que la de l'anterior cicle econòmic positiu (2004-2008), en la qual es varen registrar 25 mesos amb aquests creixements.

A la presentació d'aquestes dades, tant el conseller de Treball, Iago Negueruela, com el director general d'ocupació, Llorenç Pou, han destacat la millora que aquest creixement també està produint en la qualitat de l'ocupació.

Contractes a temps complet i indefinits

En concret, s'han registrat 20.154 nous afiliats a temps complet, mentre que els afiliats a temps parcial han disminuït (691 persones menys). Per tant, la parcialitat de l'ocupació ha caigut un punt percentual des del 2017, ja que ha passat del 17,3% al 16,3%.

L'ocupació indefinida creix també amb 22.560 llocs de feina nets, un 9,2% d'increment, mentre que el ritme a Espanya ha estat del 4,6%.

Pel que fa a l'atur, ha caigut aquest mes i s'ha situat més avall del nivell d'abans de la crisi, el 2008. S'han registrat 37.243 desocupats. Tot i això, hi ha 656 aturats més respecte del juny a causa de l'activitat estacional de la construcció, que mesos abans havia registrat forts increments d'ocupació.

El conseller ha destacat la importància de la reducció de l'atur de llarga durada, ja que els 12.545 desocupats d'aquest segment suposen gairebé la meitat dels existents el 2015. Tot i això, encara hi ha 19.857 aturats que no cobren cap tipus de prestació.

Negueruela ha indicat que, en aquests moments de cicle expansiu, la prioritat no és incrementar el nombre d'afiliats sinó aconseguir una millor qualitat en l'ocupació. Ha destacat l'increment del 12,25 fixat en el conveni de neteja de les Illes i s'ha mostrat confiat que les millores salarials provoquin una arrancada del consum intern, que encara està estancat.

Diversificació

Des de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca es valora com "un primer signe d'alarma" el lleuger increment de persones demandants d'ocupació el mes de juliol. Segons declara Jordi Mora, president de la patronal que representa la petita i mitjana empresa de Mallorca, aquest significatiu fet demostra que “estam arribant al sostre d'ocupació real”.

Per a Jordi Mora, aquestes dades constaten l'estancament de la nostra economia. La solució, exposa, passa per apostar de manera decidida per diversificar, especialment l'àrea TIC/R+D+i, una cosa que, a causa del nostre teixit empresarial format per pime, ha de realitzar-se amb el suport d'agents econòmics i administracions. Per a PIMEM resulta també imprescindible que les autoritats protegeixin l'empresa i el petit comerç i posin límits a la competència deslleial i l'intrusisme existents.

Per a CCOO, les dades publicades són positives perquè continuam amb el descens de les xifres d'atur en comparació amb les dades de l'any anterior i amb l’augment de l’afiliació a la Seguretat Social.

El sindicat creu que cal aprofitar el moment econòmic en què ens trobam (amb augment de la contractació indefinida, millores salarials a través de la negociació col·lectiva i obtenció de beneficis econòmics per part de les empreses) per diversificar el nostre model productiu sense abandonar el sector turístic. Aquesta diversificació ha de permetre la creació de llocs de treball de qualitat i per a tot l'any que donin perspectives de futur als nostres joves i estabilitat a la resta de treballadors de la Comunitat Autònoma. Així, un sector que permetria la creació d'aquest tipus de llocs de treball és el sector de les energies renovables, que podria generar més de 10.000 ocupacions fins al 2030.

"Des de CCOO instam el Govern, les patronals i la resta dels agents socials implicats a treballar per aconseguir un nou model econòmic que possibiliti que tots els habitants de les nostres illes puguin tenir un lloc de treball de qualitat i per a tot l'any", indica el sindicat en un comunicat.

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha valorat aquestes xifres i ha destacat que "la progressiva moderació de l'ocupació assenyala que el mercat de treball s'està endinsant, progressivament, en una fase més madura a mesura que s'aconsegueixen taxes històricament elevades".

Per això, CAEB insisteix en la necessitat d'aprofundir en reformes que estimulin l'activitat econòmica, que donin suport al procés de recuperació i facin possible incrementar la competitivitat de les empreses i la seva capacitat d'adaptació perquè pugui mantenir-se el ritme d'intensa i progressiva creació de llocs de feina.

La UGT ha considerat positives les dades d'atur i ha reclamat als empresaris que siguin "proclius" a continuar amb les pujades salarials i que "posin els mitjans" perquè es redueixin els ritmes de treball.

Així, la secretària d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero, ha assenyalat que a les Balears "hi ha menys atur, més cotitzadors i més contractes indefinits" que fa un any.

“L'objectiu hauria de ser crear treball indefinit per a tot l'any, però, si no és possible, cal tenir en compte que la majoria dels llocs de treball del sector turístic són estructurals, es repeteixen cada temporada, per la qual cosa haurien de substituir-se més contractes temporals per fixos discontinus, que donen al treballador una major seguretat en el seu projecte de vida”, ha conclòs Landero.

stats