FINANÇAMENT D’EMPRESES
Economia 16/06/2018

Jesús Fernández: “El 65% dels 50 milions d’euros que tenim per a aquest exercici ja està compromès”

Director general d’ISBA SOCIETAT DE GARANTIA RECíPROCA

Carles Tudurí
3 min
Jesús Fernández: “El 65% dels 50 milions d’euros que tenim per a aquest exercici ja està compromès”

PalmaJesús Fernández (Sant Llorenç des Cardassar, 1964) és economista. Va treballar a Ernst Young durant cinc anys com a auditor, però des del 1995 treballa a ISBA, primer com a director finacer i des de l’any 2000, com a director general.

Quines modalitats de finançament pot trobar l’empresari que acudeix a ISBA?

Tenim productes per a inversió, com la compra de maquinària, vehicles, programari, equips informàtics, adquisició de locals o naus industrials, traspàs de negocis… Des de tres anys fins a 15. També productes de circulant, com préstecs, pòlisses de crèdit i línies de descompte, així com línies de fiances tècniques per a concursos de serveis oferts a les administracions públiques. En definitiva, qualsevol producte financer que necessitin les pimes o els emprenedors.

És més habitual que arribin empreses que fa anys que existeixen o feis més feina amb projectes incipients?

Aproximadament un 30% de les operacions que ens presenten són d’emprenedors. Des de fa anys, ISBA ha apostat per donar suport a la creació d’empreses, dissenyant línies de finançament conjuntament amb la CAIB. La resta de les operacions es dirigeixen a petites i mitjanes empreses en funcionament.

Què necessiten els emprenedors?

Finançament per iniciar el projecte, bàsicament per a la inversió inicial, presentant un pla de viabilitat que demostri la bondat del projecte, i, sobretot, per l’escassetat de garanties dels promotors. Una de les nostres característiques principals, a diferència de la banca, és que analitzam la viabilitat del projecte independentment de les garanties.

Quins són els motius més habituals de les empreses per acudir a una entitat com ISBA?

Pel que fa a les empreses en funcionament, els motius són més variats, si necessiten liquiditat l’allargament dels terminis és una de les nostres fortaleses més demandades. Per exemple, les pòlisses de crèdit les avalam fins a tres anys. Per a inversió, les bonificacions als tipus d’interès, gràcies a les línies que mantenim amb el Govern, aconsegueixen que els petits empresaris puguin accedir a uns tipus d’interès als quals solament les més grans accedeixen.

A quin tipus d’emprenedors heu donat suport darrerament?

Els principals sectors són petits establiments hotelers, petits comerços, empreses tecnològiques molt lligades a serveis turístics i llicències de taxis. Aquests han estat els tipus d’empreses de nova creació predominants.

Quin és el volum de finançament previst per al 2018 i quina part està ja compromesa?

El pressupost marcat és de 50 milions, aproximadament el 65% ja aquesta compromès, si bé el formalitzat a final de maig és un 47%.

Ja estam gairebé a meitat d’any, en quines xifres esperau tancar l’any pel que fa a empreses, llocs de feina i volum de negoci?

Com he comentat anteriorment, aconseguir els 50 milions d’euros, avalar uns 600 projectes empresarials i ajudar a crear 700 llocs de treball directes. A data de 30 de maig hem avalat 23,5 milions d’euros, dels quals s’han beneficiat 294 projectes empresarials.

Quin és el tipus de finançament més habitual, tant en quantitat com en tipus?

L’estàndard mitjà és una operació d’inversió de 80.000 euros, que s’ha de retornar en un termini de 6 anys.

Quin sectors opten més freqüentment al finançament?

Comerç al menor representa un 13,4%; allotjaments turístics, un 13,10%; serveis diversos, un 12,3%; restauració, un 10.19%, i transports, un 11,49%. Aquests són els sectors principals en què ISBA està més present, com es pot observar és una cartera molt diversificada i poc concentrada.

També teniu una línia de finançament per a energies renovables, com funciona?

Per descomptat, mantenim una línia bonificada amb la CAIB -per fomentar que les empreses inverteixin en energia renovable, especialment per a autoconsum. Si bé la demanda és escassa, les empreses haurien de conscienciar-se més en la utilització d’energies renovables, és un repte pendent de la nostra economia.

I com és la vostra relació amb els autònoms?

Molt positiva, si bé ens agradaria que fos major. Sobretot amb autònoms que ja estan en funcionament, ja que els avantatges que té el nostre aval per a ells són molt interessants sobretot per a la seva capacitat d’endeutament , llastrada per la difícil separació de l’endeutament personal i el del negoci. El nostre aval per al seu negoci no els consumeix risc bancari davant els bancs.

Alguns ajuts per a emprenedors que ens pugueu comentar?

El proper dia 27 de juny farem unes conferències que denominam ‘casos d’èxit’, de projectes que varen començar avalats per ISBA i s’han constatat com a èxits. Aquests emprenedors relaten com ha estat el procés. En aquesta propera jornada es presentaran el cas de Raimundo Burger i el de la franquícia de classes d’anglès Kids& Us.

stats