ENTREVISTA
Economia 10/02/2018

Javier Garcia Breva: “Europa té clar el repte d’assolir un model de generació distribuïda”

expert en política energètica i president de N2E, Nou Model de Negoci Energètic

Ivan Martín
3 min
Javier Garcia Breva: “Europa té clar el repte d’assolir un model de generació distribuïda”

MaóLa vostra visita a Menorca s’emmarca en l’objectiu de conscienciar el sector empresarial de l’illa sobre la importància de les energies renovables i la seva compatibilitat amb l’activitat econòmica?

No solament és compatible sinó que a mesura que passen els anys veim com la sostenibilitat en el consum d’energia és una condició ineludible per poder competir econòmicament en els mercats. Ningú no discuteix sobre els efectes del canvi climàtic ni sobre el fet que una economia basada en elements fòssils cada cop és més cara i més contaminant. En un entorn com Menorca, que aquest any celebra els 25 anys com a Reserva de la Biosfera, el debat és més interessant. Cal dir que l’evolució de la tecnologia en renovables ha estat espectacular i hem arribat a un punt que s’han reduït notablement els costos i podem afirmar que són extremadament rendibles.

Potser és necessari un últim impuls per part de les administracions?

Jo crec que hi ha senyals per a qui les vulgui veure. Tots els fons d’inversió estan passen els seus recursos, les inversions que feien en gas, carbó, petroli o energia nuclear a les energies renovables, l’emmagatzematge i el vehicle elèctric. Hi ha un traspàs de la inversió mundial. Espanya és membre de la Unió Europea i les directrius vigents de la comunitat estan apostant per les renovables o l’eficiència energètica. Europa té clar el repte d’assolir un model de generació distribuïda.

El model d’energies renovables inclou la conscienciació ciutadana?

Evidentment. La societat ho té clar i les noves generacions saben què és el futur. Fins i tot ara es pretén avançar més i passar a un model de la gestió de la demanda. És a dir, si fins ara les grans centrals tèrmiques de carbó, gas o nuclears eren el centre del sistema energètic, a partir d’ara ho serà el consumidor perquè cada usuari podrà tenir a la seva pròpia casa instruments d’eficiència energètica que podran convertir cada edifici en un centre de generació, i tots aquests centres es podran connectar mitjançant microxarxes. Això ja està succeint als Estats Units, a Austràlia, a Holanda i a Alemanya. Falta un canvi de política que deixi de donar el pes més gran als combustibles fòssils i el doni, en canvi, a les energies renovables. Són necessàries, en primer terme, les accions que puguin dur a terme les administracions locals i les administracions regionals.

Fa uns dies, el Govern balear va anunciar la seva intenció de legislar una normativa per obligar a instal·lar energia fotovoltaica en els aparcaments de les grans superfícies. Què us sembla la mesura?

Aquestes són les polítiques que van en la bona direcció. El Govern balear és un dels que més han apostat per la potenciació del vehicle elèctric. I Menorca és l’indret ideal per poder electrificar el transport, ja que les distàncies són totalment assumibles per aquest tipus de vehicle. I s’ha d’alimentar d’energies renovables. Ja hi ha un decret que obliga a tenir punts de recàrrega en aparcaments públics i privats. Europa, ben aviat, farà que sigui obligatori que els nous edificis o aquells que hagin de ser rehabilitats tinguin infraestructures de recàrrega. L’objectiu és que el vehicle es recarregui amb l’energia generada pel mateix immoble. El Govern ha de continuar en aquest camí.

I que feim amb les centrals tèrmiques?

Per a això hi ha una solució immediata, que és la duplicació del cablejat submarí amb Mallorca. No té sentit mantenir una planta de fuel a Menorca. Ara bé, gasificar l’illa tampoc no és una mesura idònia perquè continuaríem depenent d’energies fòssils que, a més, procedeixen d’altres països i tenen uns costos que ningú ha volgut dir perquè són realment molt cars. S’ha de planificar, però les centrals tèrmiques, a poc a poc, han d’anar desapareixent. Les centrals de carbó tenen els dies comptats. Les plantes de fuel, record que l’any 2002 el Ministeri ja tenia entre els seus plans tancar-les però, a causa de la inacció política, el pla encara no s’ha materialitzat. La central de Menorca no es pot tancar de la nit al dia, però amb planificació no hi hauria cap problema.

stats