EL COP DE THOMAS COOK
Economia 27/09/2019

Incertesa a Eivissa per la caiguda de Thomas Cook

El crac del touroperador deixa a l’illa 3.000 turistes afectats i milers de reserves cancel·lades

Inma Saranova
3 min
Incertesa a Eivissa per la caiguda d’un dels principals proveïdors turístics

EivissaUn de cada tres estrangers que va visitar Eivissa l’any passat venia del Regne Unit. Per això la bancarrota de Thomas Cook, el segon operador turístic més gran del món, ha estat un poal d’aigua freda a la pitiüsa gran, on el mercat britànic és el principal emissor de turistes. Tot i els avisos -les notícies dels darrers mesos sobre la possible fallida i els reiterats anuncis de plans de rescat-, el sector hoteler pitiús no s’esperava la caiguda del tour operador més antic del món. “Hi havia notícies sobre la situació que apuntaven a aquest possible resultat, però confiàvem que un fons d’inversió es fes càrrec de la companyia”, reconeix el president de Foment del Turisme d’Eivissa, Alejandro Sancho.

Hi havia raons per confiar-hi: aquest mateix estiu Thomas Cook havia obert l’hotel Casa Cook Eivissa, a Cala Gració, en què havia invertit més de 15 milions d’euros. Era el segon establiment del grup a Sant Antoni i el director de l’hotel, Marc Hoffmann, explicava que l’any que ve l’ampliarien. La companyia també tenia a l’illa un hotel al Xaloc i un altre a la Platja d’en Bossa. Tot això, explica la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera d’Eivissa i Formentera, Ana Gordillo, va fer que la fallida sorprengués els hotelers. “La situació és preocupant en aquest punt de la temporada i amb vista a la que ve caldrà treballar molt”, reconeix Gordillo. Assegura que la crisi afectarà tota l’economia pitiüsa: “És clar que ho notarem, especialment tenint en compte la perspectiva del Brexit; per això esperam que el sector, juntament amb les administracions, sumem forces perquè tot el turisme que arribava amb Thomas Cook es pugui desviar a altres companyies”.

Formentera es mira la crisi amb distància, perquè allà no hi ha cap establiment afectat, però a Eivissa hi ha 42 hotels que tenien contractes amb Thomas Cook i que, entre maig i desembre, comptaven rebre un total de 61.000 turistes del tour operador, 15.735 dels quals a partir del setembre, segons l’empresa Mabrian. El president i conseller de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, en un primer moment va assegurar que la prioritat urgent era la repatriació dels turistes. Per garantir la repatriació, el Consolat britànic va obrir el mateix dia un punt d’informació a l’aeroport de l’illa. Dimecres es varen noliejar els sis primers vols per retornar els afectats, operats per Tui Airways.

Marí va reconèixer la gravetat de la situació, però va enviar un missatge de tranquil·litat perquè “Eivissa és una destinació consolidada que té capacitat de resposta davant aquesta situació”. Alejandro Sancho també va afirmar que Eivissa es recuperarà del cop, però va matisar l’optimisme: “El mercat és intel·ligent i, a mitjan i llarg termini, les coses s’aniran adaptant, però a curt termini, i tenint en compte que la temporada 2020 estava pràcticament tancada, cal cercar alternatives i noves vies de promoció turística”.

Impagaments de la companyia

En qualsevol cas, d’entrada i a curt termini, els hotelers pitiüsos s’enfronten a impagaments de la companyia que empantanegaran els comptes de la temporada alta: per cobrar-los hauran de recórrer a la justícia del Regne Unit i poden trigar anys a cobrar ni que sigui una part del deute. Per això tant la Federació Hotelera com Foment del Turisme han vist amb bons ulls la proposta del conseller de Model Econòmic, Treball i Turisme, Iago Negueruela, de sol·licitar ajudes al govern espanyol per afrontar el deute acumulat per la fallida. “Les subvencions, a curt termini, serien molt adequades especialment per a aquells hotels que treballaven pràcticament en exclusiva amb Thomas Cook i que ara es veuen obligats a tancar l’hotel de manera imminent”, diu Alejandro Sancho.

El president del Partit Popular a Eivissa, José Vicente Marí Bosó, creu que la caiguda del gegant turístic britànic també implicarà la pèrdua de molts llocs de feina a Eivissa. El president de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF), Alfonso Rojo, també tem les conseqüències econòmiques del crac en cas que els cobraments als hotels es retardin pel procés judicial. Rojo alerta de la multiplicació de deutes als sectors relacionats, i assegura que l’aturada de l’activitat pot aturar part del flux d’ingressos del sector turístic. Amb tot, per ara caldrà esperar per saber el balanç definitiu de les pèrdues, empresarials i laborals, que implicarà la fallida de Thomas Cook per a l’economia pitiüsa.

stats