Economia 07/12/2019

Iberdrola i Endesa diuen adeu al carbó amb un alt cost i elevades inversions en renovables

L’economia empresarial derivada de l’Acord de París comporta impactes econòmics en diverses empreses

Xavier Grau
2 min
La central tèrmica d’Endesa més gran d’Espanya està ubicada al municipi gallec d’As Pontes.

BarcelonaRepsol és de moment la companyia que s’ha marcat uns objectius més elevats de descarbonització. Però l’economia empresarial derivada de l’Acord de París ja ha comportat impactes econòmics en altres empreses. Naturgy va tancar el 2018 amb unes pèrdues de 2.882 milions d’euros per una circumstància extraordinària lligada al nou pla estratègic de la companyia: el deteriorament d’actius per valor de 4.905 milions d’euros anunciat a mitjans de l’any passat.

El 2019 dues elèctriques espanyoles més també han patit l’impacte en els seus comptes de resultats. Endesa i Iberdrola han confirmat el tancament de les seves centrals de tèrmiques de carbó i alhora han anunciat importants inversions en renovables.

Endesa, que ja havia anunciat el tancament de les centrals d’Andorra (Terol) i Compostilla, va explicar al setembre que tancaria les centrals d’As Pontes i Litoral. Aquestes dues centrals, que cremaven carbó internacional, podien haver allargat la seva vida útil, però l’elèctrica va avançar el tancament, amb un cost estimat de 1.300 milions. Els resultats de l’empresa fins al setembre ja van registrar l’impacte: van baixar un 85% i es van quedar en 176 milions d’euros.

Fa uns dies l’empresa que dirigeix José Bogas va anunciar una ofensiva en renovables. Invertirà 6.300 milions en els pròxims tres anys per créixer en renovables. Una de les claus per fer-ho és la reducció del dividend. Ara repartia als accionistes pràcticament el 100% dels guanys, però el 2021 els donarà el 80% i el 2022 el 70%.

Iberdrola, per la seva banda, ha anunciat el tancament de les dues úniques centrals de carbó que li queden al món, totes dues a Espanya: una a Lada (Astúries) i l’altra a Velilla (Castella i Lleó). La companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán haurà tancat en 15 anys un total de 17 centrals tèrmiques de carbó i fueloil a tot el món.

Les dues que tancarà ara seran substituïdes per parcs fotovoltaics i eòlics que sumaran 550 megawatts. L’empresa no preveu cost en l’ocupació, perquè el 100% de la plantilla actual es dedicarà al desmantellament de les centrals durant els pròxims quatre anys i després aniran a diferents instal·lacions de renovables.

stats