Hisenda retornarà finalment l'IRPF a les mares que en van reclamar la devolució abans de la sentència del Suprem

La ministra ho anunciarà aquest dimecres a les afectades

Les mares que van reclamar a Hisenda la devolució de l'IRPF de la prestació per maternitat abans de la sentència del Tribunal Suprem podran cobrar finalment els diners, segons han avançat a l'ARA fonts d'Hisenda. La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ho anunciarà oficialment aquest dimecres després de reunir-se amb el col·lectiu d'afectades.

L'alt tribunal va declarar a l'octubre que les prestacions per maternitat havien d'estar exemptes d'IRPF i va obrir la porta a la devolució dels diners a milers de mares –i pares–, els que havien gaudit d'una prestació per maternitat i paternitat pels fills nascuts entre el 2014 i el 2017, atès que el límit per fer reclamacions a Hisenda és de quatre anys. L'Agència Tributària calcula que ha de retornar a les mares una mitjana de 1.300 euros per a cada prestació, tot i que la quantitat pot variar molt segons els salaris.

En principi, però, no se'n podien beneficiar les mares que ja havien reclamat els diners abans de la sentència del Suprem, les dones que havien iniciat fa anys la lluita al considerar que era il·legal pagar l'IRPF de la prestació. S egons la normativa vigent, no es pot reobrir una sol·licitud a Hisenda amb una resolució ferma, però l'executiu de Pedro Sánchez ha trobat la manera d'esquivar aquesta limitació.

La pressió del col·lectiu de mares afectades, que es van mobilitzar arreu de l'Estat, ha sigut clau perquè el govern del PSOE hagi buscat una solució legal al problema. Segons les fonts d'Hisenda, la solució és "senzilla" i no passa per cap modificació de la llei. "Proposarem a les afectades la devolució en les mateixes condicions que la resta de mares, fins i tot a les que ja han rebut una notificació en què se'ls denega la devolució", han explicat les fonts. Montero havia qualificat la situació d'"injusta" i s'havia compromès a buscar alternatives per a les afectades.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF