L'IPC s'enfonsa cinc dècimes a l'octubre i torna als nivells de fa quatre anys

La baixada de preus de l'electricitat i la telefonia explica l'evolució de la inflació a Espanya 

La inflació va tornar a recular a l'octubre. Segons la dada avançada publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPC va retrocedir cinc dècimes en la seva taxa interanual respecte a la dada del mes de setembre. Amb aquesta retallada, l'indicador posa fi a dos mesos consecutius d'ascensos i registra el nivell més baix dels últims quatre anys per segon cop aquest 2020.

Aquest comportament, explica l'organisme, es pot atribuir a la baixada de preus de l'electricitat, en comparació amb la pujada que havia registrat el 2019. A més, també s'hi suma l'evolució de les tarifes de telefonia, que són més barates respecte a les de l'any passat.

Des que va esclatar la crisi sanitària del covid-19 al març, els preus a Espanya s'han situat en una tendència a la baixa, principalment per l'efecte de la forta davallada en els combustibles. A l'abril, l'IPC va caure fins a una taxa del -0,7% interanual, mentre que al maig també va baixar fins al -0,9%. A partir del juny, aquesta dada es va moderar, però al mes d'octubre (marcat per la segona onada de la pandèmia i les noves restriccions) ha tornat als nivells de fa quatre anys. Això pot tenir conseqüències en els salaris i les pensions que es revaloritzen en funció d'aquest indicador perquè si està en negatiu no hi haurà pujades. 

L'IPC encadena sis mesos en negatiu per la caiguda del consum

En la taxa intermensual (és a dir, l'evolució del setembre a l'octubre), l'IPC va pujar un 0,5%, però aquest és el creixement més baix en aquest mes durant almenys els últims cinc anys. Al setembre, l'inici del curs va impulsar la inflació en tres dècimes a Catalunya, ja que despeses com la roba o l'alimentació van despertar el consum, ressentit per la pandèmia. 

Amb la confirmació d'aquesta dada avançada es detallarà l'evolució dels preus a les diferents comunitats autònomes. Si es confirmen aquests nivells de l'IPC a Espanya, significaria una nova disminució dels preus interanuals, ja que al setembre es va situar en el -0,4%. 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF