CONFLICTE COMERCIAL
Economia 06/12/2018

La detenció al Canadà d’una alt càrrec de la xinesa Huawei revifa la guerra comercial

Els Estats Units acusen Meng de violar les sancions econòmiques a l’Iran

Elisabet Escriche
2 min
La directora financera de Huawei Meng Wanzhou.

BarcelonaLa filla del fundador de Huawei i directora financera de la companyia, Meng Wanzhou, va ser detinguda el dia 1 de desembre, segons van informar fonts judicials, per haver violat presumptament les sancions econòmiques imposades per Washington a l’Iran i haver venut equips al país de l’Orient Mitjà.

La detenció de Meng es va produir a Vancouver a petició dels Estats Units, que ja n’han demanat l’extradició. La resposta de la Xina no es va fer esperar i el portaveu del ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Geng Shuang, va comunicar ahir que havia sol·licitat per separat als EUA i al Canadà que aclarissin les raons de la detenció i, alhora, ha exigit la posada en llibertat de manera “immediata” de Meng. L’ambaixada de la Xina al Canadà, que també es va sumar a la petició d’alliberament, va assegurar en un comunicat que “la ciutadana xinesa detinguda -que avui compareixerà davant la justícia canadenca- no ha violat ni la llei nord-americana ni la canadenca”.

Per la seva banda Huawei va explicar, també via comunicat, que l’arrest s’havia produït mentre Meng canviava d’avió, i va denunciar la poca informació que se li havia proporcionat sobre els càrrecs que es presenten contra la seva directora financera. Huawei va voler deixar clar que no estava al corrent que “hagués incorregut en irregularitats” i també es va mostrar confiada que finalment “els sistemes legals canadenc i nord-americà arribin a una conclusió justa”.

L’arrest podria augmentar la tensió entre la Xina i els Estats Units a l’hora de resoldre la guerra comercial entre els dos països que està sacsejant les dues economies, una solució que passaria perquè els Estats Units abaixin els aranzels i, a canvi, la Xina redueixi les barreres comercials i obri encara més el seu mercat a les empreses nord-americanes. De fet, el mateix dia de la detenció el president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, havien acordat en un sopar a l’Argentina una treva comercial de 90 dies.

Investigada des del 2016

Segons va informar ahir l’agència Reuters, les autoritats dels Estats Units portaven investigant des del 2016 el gegant tecnològic Huawei per haver enviat presumptament productes d’origen nord-americà a l’Iran i a altres països com Cuba i Síria, amb la qual cosa hauria violat les lleis dels EUA sobre sancions i exportacions. Contra aquestes acusacions la companyia es va defensar assegurant que sempre havia complert amb totes “les lleis i regulacions aplicables allà on opera”.

Meng, que amb 46 anys és la gran dels tres fills del fundador de Huawei, ocupa el càrrec de directora financera de l’empresa des del 2011. Aquest any també ha sigut nomenada vicepresidenta del consell d’administració, una mesura que s’ha interpretat com a pas previ a la substitució del seu pare al capdavant de la companyia, fundada el 1987.

Caigudes a la borsa

La por a un augment de la guerra comercial entre els EUA i la Xina a causa d’aquesta detenció es va traduir ahir en fortes caigudes en els mercats borsaris europeus i en la cotització del Dow Jones. Espanya va tancar amb una caiguda del 2,75%, la més important de l’any, que va portar el selectiu fins als 8.764 punts. Frankfurt tancava amb una baixada del 3,9%, París amb un -3,7%, Londres amb un -3,6% -més que quan es va votar el Brexit- i Milà amb un -3,5%.

stats