Guillem Bou denuncia els bancs per oferir un índex hipotecari manipulable

L'economista menorquí ha demanat al Parlament que actuï contra aquestes pràctiques fraudulentes

L'economista mallorquí Guillem Bou ha presentat aquest dimarts davant el Parlament de les Illes Balears un informe  en què acusa  les entitats bancàries d'oferir als seus clients un índex hipotecari manipulable que fins ara ha estat perjudicial  per a  la majoria dels usuaris tot i que era recomanat per oferir més estabilitat de l' Euríbor .

Bou ha explicat a la  Comissió  d'Hisenda de la Cambra autonòmica que els bancs s'han aprofitat durant  diversos  anys que els clients no volen assumir riscos i han oferit l'índex  IRPH . Destacaven, en la seva comercialització, que estava recomanat pel Banc d'Espanya i el defensaven amb els arguments  que  era més estable i oferia més garanties que altres índexs del mercat.

L'economista ha explicat  als diputats  com l'evolució de l'índex va demostrar que aquests avantatges no eren certs i que es va perjudicar clarament els clients que el varen contractar. A més, ha  mostrat  com aquest índex de referència no estava ben ponderat i com es podia manipular perquè a la fi els clients  pagassin  més. El resultat ha estat, en la seva opinió, "un atemptat  directe  a la classe mitjana".

Durant la compareixença, Bou ha aprofitat per demanar als diputats que actuïn dins les competències del Parlament per ajudar a combatre aquests tipus de pràctiques que ha considerat fraudulentes.

Tots els diputats que han fet intervencions durant la comissió s'han mostrat contraris a les pràctiques de les entitats que oferien aquest índex i alguns s'han mostrat partidaris de reclamar al govern central que prengui mesures contra el que consideren un abús de les entitats bancàries.

El que ha consumit més temps en la seva intervenció ha estat Salvador Aguilera, del Grup Mixt, molt crític amb els bancs, igual que  Carlos  Saura, de Podem. El diputat socialista Andreu Alcover ha destacat la necessitat de no permetre la comercialització de l' IRPH , mentre que el diputat del PP Antoni Camps ha agraït a Bou la claredat de la seva presentació. De MÉS per Mallorca ha parlat Biel Barceló, i de MÉS per Menorca, Patrícia, Font.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF