El Govern qualifica el 2018 d'històric pel que fa a l'ocupació a les Illes

Els empresaris destaquen que el ritme de creixement ha caigut i els sindicats critiquen l'elevada temporalitat de la contractació

El Govern ha qualificat aquest dijous d'històric el nivell d'ocupació de les Balears el 2018, ja que s'ha registrat una mitjana de 499.967 persones afiliades a la Seguretat Social, un 9,5% més que la mitjana del 2008, que va ser de 456.587 treballadors. Aquesta situació també s'ha traduït en un descens de l'atur. El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha destacat en roda de premsa que l'Arxipèlag, juntament amb Madrid i les Canàries, és una de les comunitats autònomes que registren xifres de desocupació més baixes que en l'època de "precrisi".

Els serveis públics d'ocupació a les Balears varen registrar 3.491 persones aturades menys el 2018, fins a situar la xifra total d'aturats en 59.878 al desembre, un 5,51% menys que la dada final del 2017. Negueruela ha insistit que s'ha millorat molt pel que fa a la qualitat de l'ocupació, ja que s'ha destruït treball temporal i s'han creat feines fixes.

L'atur baixa a les Illes Balears un 5,5% el 2018

D'acord amb aquesta evolució, la presidenta de la CAEB ha assenyalat que “s'espera que la creació d'ocupació i la disminució de l'atur tinguin continuïtat durant l'exercici del 2019, encara que cada vegada a un menor ritme, a causa tant del nivell en què es troba l'ocupació com del progressiu alentiment del ritme de creixement de l'economia”.

Planas ha afegit que “les últimes decisions adoptades pel govern espanyol i la Comunitat comprometen la creació d'ocupació, ja que suposen un increment de la pressió sobre les empreses”. Pel que fa als pressupostos de la Comunitat, la presidenta de la CAEB ha assenyalat que “augmenten els impostos, la qual cosa ja és de per si una mala notícia, i més encara quan aquest increment de la recaptació va destinat a incrementar la despesa corrent en lloc de dirigir recursos a inversió productiva, que és la que podria impulsar la creació d'ocupació a les Illes”.

CCOO i UGT 

Per a CCOO, malgrat que hi ha 3.491 persones menys en situació d’atur que el mes de desembre de l’any passat, a causa de la contractació de la campanya de Nadal, 59.878 persones en situació de desocupació és un nombre massa elevat per a les nostres illes.

"Aquesta contractació es fa als sectors del comerç i la restauració i per això hi ha una disminució de 332 persones. Així, al comerç, la contractació, encara que és temporal, s’està fent amb contractes de més llarga durada que al sector de la restauració, on els contractes són de molt curta durada, fins i tot inferiors a set dies i per hores, malgrat que després es facin més hores de feina que les acordades", destaquen des del sindicat.

"També volem insistir en l’elevat nombre de treballadores i treballadors fixos-discontinus que, ara per  ara, es troben sense activitat, però que no apareixen a les xifres d’aturats encara que estan cobrant les prestacions a les quals tenen dret pel seu tipus de contracte perquè haurien de tenir feina tot l’any per tal de poder mantenir un nivell d’ingressos i de cotització a la Seguretat Social constant", afegeixen.

Per la seva banda, fonts d'UGT manifesten que per “millorar” la qualitat de l'ocupació el 2019 és “necessari” revertir la reforma laboral. El secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha qualificat de “positiu” que les Balears hagin tancat l'any amb menys persones desocupades que el 2017 i més cotitzadors a la Seguretat Social.

“Al llarg del 2018, més del 17% dels contractes que s'han signat han estat indefinits, una xifra que no va arribar al 13% fa dos anys, el 2016”, ha assenyalat Texías. No obstant això, ha subratllat que l'ocupació que s'està generant a les Balears “no té la suficient qualitat com per estar satisfets”, ja que la temporalitat “continua sent excessiva” i no s'està generant “tota l'ocupació que ens agradaria durant l'hivern”.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF