Economia 10/12/2018

El Govern demana 57 milions a l'Estat per invertir en zones turístiques madures

La vicepresidenta Bel Busquets s'ha reunit a Madrid amb Bel Oliver per reclamar fons per millorar la competitivitat de la Platja de Palma i Calvià

Ara Balears
2 min
Bels Busquets i Bel Oliver, reunides aquest dilluns a Madrid.

PalmaLa vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha demanat aquest dilluns al govern espanyol inversions per valor de 57 milions d'euros per a la millora de la competitivitat de les zones turístiques madures de les Illes, principalment a Calvià i la Platja de Palma.

La consellera de Turisme s'ha reunit a Madrid amb la secretària d'Estat de Turisme, Bel Oliver, "amb qui ha coincidit en la necessitat d’invertir en les zones turístiques madures de les Illes Balears per tal de millorar-ne la competitivitat", segons fonts de la Conselleria.

Els 57 milions serien per oferir subvencions directes a empreses privades d'oferta complementària i per invertir en infraestructures necessàries en aquestes zones madures. Així mateix, també es demanen els doblers provinents de convenis que les Illes han hagut de retornar a l’Estat.

“Bel Oliver coneix la realitat de les nostres illes, i hem vingut en un moment oportú -ha explicat Busquets-. En aquest moment s’estan elaborant els pressuposts generals de l’Estat, és ara que hem d’exigir el que ens pertoca a les illes. Volem tenir un producte competitiu i de qualitat, aquesta és l’aposta d’aquest Govern i la demanda de la ciutadania de les Illes. En aquest sentit, hem copsat una actitud positiva que es tindrà en compte a l’hora d’elaborar els pressupostos”.

Tipus d'inversions

Pel que fa a les ajudes per a empreses privades, el Govern proposa executar-les a través de dos convenis per un valor total de 6 milions d’euros entre l’Estat i les Illes Balears emmarcat en el Pla de Competitivitat per millorar la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de les destinacions turístiques madures de Calvià i la Platja de Palma.

Les subvencions estarien destinades a la modernització d’empreses d’oferta complementària de zones madures de Calvià (concretament, 853.000 euros per a Santa Ponça, 523.000 per a Peguera i 1.624.000 euros per a Palmanova-Magaluf) i de la Platja de Palma (3 milions d’euros). L’aportació màxima per a cada projecte subvencionat seria de 7.000 euros.

El Govern balear també proposa la formalització d’un conveni amb l’Estat per al finançament de diverses infraestructures turístiques a Calvià i la Platja de Palma, que són les reconegudes formalment com a zones turístiques madures. El pressupost per dur a terme aquestes infraestructures necessàries és de 30 milions d’euros, repartits de la següent manera: 20 milions per a la Platja de Palma i 10 per a Calvià.

El Protocol d’Intencions entre l’Administració General de l’Estat i la comunitat balear per a l’impuls financer d’actuacions inversores, que es va firmar el 3 de desembre de 2015, establia que aquells doblers retornats a l’Estat per part de la comunitat revertirien en actuacions a les Illes a través de convenis subscrits amb l’executiu estatal durant el 2016 i 2017.

Aquest compromís no es va complir, i la Conselleria de Turisme ha recordat a la secretaria d’Estat de Turisme que les partides compromeses i esperades per a aquestes actuacions són 13,9 milions per la remodelació de la Platja de Palma i 7 milions per al Centre d’Interpretació de la Reserva de la Biosfera s'Enclusa.

stats