El Govern ja ha legalitzat 5.663 places turístiques a pisos en quatre mesos a Mallorca

Les llicències de lloguer vacacional tramitades des d'agost ja són 1.752, amb un total de 8.175 llits

La Conselleria de Turisme ja ha tramitat des del final de la moratòria per sol·licitar noves places turístiques a l'agost un total de 1.752 expedients de lloguer vacacional, que sumen 8.175 places. D'aquestes llicències, 1.337 corresponen a habitatges plurifamiliars, que suposen 5.663 places, segons ha informat aquest dimecres la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets.

El director general de Turisme, Antoni  Sansó , ha explicat que les noves llicències es distribueixen per tota l'illa sense una especial concentració a determinades zones, tot i que els municipis del nord de Mallorca, com Alcúdia, Pollença o Muro, han registrat una demanda important de noves places de pisos i  apartaments . Cal recordar que a Palma aquesta activitat no  està  permesa.

Del total tramitat, 333 peticions més són  per unifamiliars i només 82 són per a lloguer del domicili habitual, que es permet realitzar durant dos mesos a l'any. A més, s'han autoritzat 33 nous establiments hotelers, de turisme d'interior o agroturisme, que sumen 901 places.

Busquets ha dit que aquestes xifres donen la raó a la gestió de la Conselleria, ja que no s'ha produït cap col·lapse i no s'ha arribat a les 20.000 places que permet autoritzar el Pla d'intervenció en àmbits turístics. També ha comentat que s'han equivocat els que pronosticaven que els tràmits eren massa complicats perquè els particulars  poguessin  tramitar les autoritzacions.

Més ajudes per als municipis

D'altra banda, Busquets ha informat que la Conselleria de Turisme ha ampliat de 10,6 a 14,9 la dotació de la línia d'ajudes del 2018 als municipis proveïda amb els fons que genera el Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics de Mallorca, la qual cosa representa un increment de les ajudes d'un 40%.

Aquest augment dels fons previstos inicialment per a la convocatòria d'enguany correspon a cobraments d'anys anteriors i a aportacions per als pagaments a terminis de les places turístiques que el Consorci ha posat al mercat.

La consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha recordat que amb aquesta línia de cofinançament es desenvolupen projectes de millora d'espais públics per incrementar la qualitat del servei que es presta a veïns i turistes, així com iniciatives desestacionalizadores.

Busquets ha recordat que aquestes ajudes estan limitades a un màxim de 500.000 euros i al 80% del cost del projecte, per la qual cosa el seu departament estima que en dos anys s'afavoriran inversions "per un valor de prop de 35 milions d'euros". L'any passat la línia d'inversions del Consorci Borsa d'Allotjaments de Mallorca es va dotar amb 16 milions d'euros.


EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF