Economia 16/11/2018

El Govern lamenta els vuit anys d’inacció d’Endesa

Recorda que la normativa europea és de 2010

M. Barceló
2 min
El futur de la central del Murterar, situada vora l’Albufera, està enlaire, a l’espera de si aconsegueix reduir les emissions de contaminants a l’atmosfera abans de 2020.

PalmaPel que fa a la contaminació atmosfèrica, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat reconeix que és cert que la central tèrmica del Murterar ha complert amb els límits d’emissions de sofre i de nitrogen, “però l’empresa ha estat incapaç d’adaptar la central als valors límit que ens marca la norma europea per al 2020, i això que aquest tema era present des de l’any 2010”.

En el cas de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, segons la Conselleria, “el Murterar té el rècord de ser-ne 1a major emissora de les Illes Balears. La central tota sola suma el 27% de les emissions de CO2 i, si volem complir amb l’objectiu de reducció d’emissions, es fa necessari avançar cap a altres maneres de produir electricitat”. Des del departament d’Energia del Govern s’assegura també que “el Murterar genera el 65% de les emissions de totes les indústries i figura entre les centrals més contaminants d’Europa”.

Agendes

En el futur del Murterar hi convergeixen dues agendes. D’una banda, la necessitat de reduir emissions de CO2 i, de l’altra, la necessitat d’adaptar-se a la normativa europea de contaminació atmosfèrica. És respecte de la primera agenda que el Govern planteja un tancament gradual de la central desactivant la meitat dels quatre grups generadors el 2020 i l’altra meitat el 2025. En tot cas, caldrà un acord amb el Ministeri, que és qui decideix si els dos grups s’aturen o no.

Quant a les emissions, el Govern de les Illes Balears retreu a l’executiu central del Partit Popular que no prengúes cap decisió: ni fixar un calendari de tancament ni adoptar mesures per reduir la contaminació, unes accions que permetessin el funcionament del Murterar més enllà de 2020. Des de la Conselleria s’apunta que “amb el govern actual s’ha avançat i hi ha una visió coincident per tal que els propers mesos es pugui fixar el calendari definitiu”.

Per part seva, el PP balear ha anunciat que, a iniciativa dels senadors conservadors de les Illes, demanarà al govern central que mantingui operativa la central d’Alcúdia, perquè consideren que, avui dia, com a major punt de generació d’energia, “és la garantia de subministrament” als ciutadans. El senador popular Miquel Ramis es va sumar dilluns a la protesta contra el tancament del Murterar.

En tot cas, Endesa haurà de moure fitxa, perquè el Govern deixa clar que si no fa obres d’adaptació d’aquí a l’1 de gener del 2020, no complirà amb la regulació d’emissions de didiòxid de sofre (SO2) i d’òxid nítric i diòxid de nitrogen (NOx) que fixa la Directiva d’Emissions Industrials de la UE. “La Directiva ens marca el 2020 com a darrera data límit per complir amb aquestes emissions de SO2 i de NOx. Tant Endesa com el govern d’Espanya coneixien aquesta normativa des del 2010 i sabien que el Murterar no s’hi ajustava”, expliquen des de la Conselleria. Així mateix, afegeixen que “el Murterar s’ha pogut acollir a una pròrroga de 2016 a 2020 respecte d’aquesta normativa i el Govern balear l’ha autoritzada. El 2020 és la data màxima que ens permet la Directiva”.

stats