OCUPACIÓ
Economia 07/10/2017

El Govern donarà Ajuts a nous negocis si els veu rendibles

Preveu aprovar en els propers dos mesos un pla d’autoocupació que serveixi de suport als autònoms

Carmen Buades
3 min
El Govern donarà
 Ajuts a nous negocis Si els veu rendibles

PalmaEl Govern donarà ajudes als autònoms si veu que els seus projectes són rendibles o si els negocis que ja tenen en marxa tenen una trajectòria que es pot consolidar. Es canvia així la dinàmica que es reproduïa fins ara, en què els barems per donar les ajudes eren l’ordre d’arribada i de petició de la subvenció.

A més a més, aquests ajuts financers es concedien només dins una línia de subvencions destinades a aquelles persones que volguessin donar-se d’alta i crear un negoci. S’entregaven entre 4.000 i 7.000 euros per autònom i, a l’hora d’establir una quantitat tancada dins aquesta forquilla, el Govern tenia en compte diverses variables, com el fet d’estar en situació d’atur o, per exemple, haver estat víctima de violència de gènere.

El problema d’aquestes subvencions, que es concedeixen des de fa uns vint anys, és, segons afirma la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral del Govern, Isabel Castro, que “s’exigia a les persones que reben la subvenció que estiguin donades d’alta com a autònoms durant tres anys”.

Això suposa que, en aquells casos en què el negoci deixava de ser viable abans dels tres anys i el seu propietari es veia obligat a tancar-lo, “es trobava amb deutes amb tots els seus proveïdors, sense feina i, a més, amb l’obligació de tornar al Govern els doblers que li havia donat per impulsar l’empresa”, explica la directora general.

Diversificar

L’objectiu de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria és que les ajudes per a la creació de negocis no siguin les úniques possibles, sinó diversificar les línies “i estudiar realment la viabilitat dels projectes”, explica Castro.

No obstant això, la Conselleria no té previst ampliar la quantitat de doblers que es distribueixen amb aquestes subvencions (al voltant de 850.000 euros durant el 2017) perquè, segons la directora general, “ja vàrem duplicar les ajudes quan vàrem arribar al Govern, perquè en aquell moment no arribaven ni al mig milió d’euros”. D’aquesta manera, el que es farà serà repartir els doblers que ja hi ha en diverses línies amb diferents objectius.

Aquesta serà una de les mesures que inclourà el pla d’autoocupació en què treballa el Govern i que previsiblement s’haurà acabat de redactar els propers dos mesos. La intenció és, segons la directora general, que el pla sigui “integral”, que tingui una vigència de tres anys i que complementi tant el Pla d’ocupació de qualitat com una estratègia integral de Formació Professional (propostes sorgides dins el si del Pacte per la Competitivitat).

Amb l’arribada de la crisi econòmica, i de la mateixa manera que dins el règim general, el nombre d’autònoms que hi havia a l’Estat es va veure fortament reduït. De fet, entre el 2008 i el 2013 se’n varen donar de baixa aproximadament 350.000 (molts dels quals eren del sector del comerç, segons l’ATA, l’Associació estatal de Treballadors Autònoms) i les persones que treballaven per compte propi varen passar a ser aquell any uns tres milions.

Malgrat que encara som lluny de les xifres de persones que treballen per compte propi d’abans de la crisi, a partir del 2013 les xifres començaren a remuntar i, de fet, les Balears són la comunitat on el règim de treballadors autònoms experimenta un creixement més pronunciat. No obstant això, ATA recorda que en deu anys s’han perdut, només a l’Arxipèlag, 1.300 autònoms del sector del comerç.

Durant el primer semestre del 2017, a les Illes es varen donar d’alta 9.638 persones en el règim d’autònoms, fet que suposa un increment de l’11,4% respecte de l’any passat, molt més pronunciat que la mitjana estatal, on el creixement va ser de l’1,4%.

No obstant això, des dels sindicats denuncien que, en molts casos, les noves altes en el règim d’autònoms es donen per acabar cobrint els mateixos llocs de feina que abans eren per compte d’altri. Són els famosos falsos autònoms. Així, després de la reforma laboral moltes persones es varen veure al carrer per després ser contractades, com a autònomes, per la mateixa empresa que les havia acomiadades.

stats