ENERGIA
Economia 16/08/2015

El gir verd de Gas Natural

Estudia anar al concurs de renovables del govern central

Xavier Grau
3 min
La generació  amb energia neta de Gas Natural a Espanya és d’un 7,5%.

BarcelonaGas Natural Fenosa està estudiant la possibilitat de participar en les subhastes de nova potència eòlica i de biomassa que ha anunciat el ministeri d’Indústria i Energia, i que suposarà la fi, almenys parcial, de la moratòria als incentius de noves instal·lacions de renovables que es va posar en marxa el 2012. La companyia que presideix Salvador Gabarró ho reconeix en l’últim informe de gestió presentat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El ministeri va enviar a l’abril a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la proposta de reial decret que regularia aquestes noves instal·lacions, i la companyia gasista ha indicat que “està analitzant la possible participació a la subhasta”, tot i que la decisió definitiva es prendrà “en funció de les condicions i dels mecanismes concrets que s’indiquin en la resolució que establirà els aspectes específics de la convocatòria”.

La companyia ha sigut especialment activa l’últim any en la generació amb renovables. Gas Natural Fenosa fa generació de tot tipus, des de nuclear fins a carbó, passant per gas, hidràulica i renovables. Les energies netes encara tenen un pes poc important en el total. Així, dels 12.145 megawatts de capacitat que té instal·lada a Espanya, més de la meitat, 6.603 megawatts, corresponen a cicles combinats (que funcionen amb gas); un total de 1.954 corresponen a energia hidràulica; 604 a nuclear, i 2.065 a carbó. En canvi, l’eòlica suposa només 752 megawatts, la minihidràulica 110, i la cogeneració i altres renovables 57.

Tot i això, la producció amb renovables no està sent gaire bona aquest any. Fins al 30 de juny la producció elèctrica amb renovables de la companyia va caure un 10,4% respecte del mateix període de l’any passat perquè va bufar menys vent i va ploure menys que l’any anterior. La tendència podria mantenir-se almenys durant l’estiu, quan, amb la punta de demanda per la calor del juliol, ha augmentat la producció amb carbó i gas.

Però l’aposta per les renovables es veu també en els moviments corporatius de la primera empresa catalana per ingressos. Al juny Gas Natural va anunciar la compra del 100% de Gecalsa per 260 milions d’euros. Es tracta d’una companyia de renovables que opera 10 parcs eòlics i una planta fotovoltaica a l’Estat, amb una potència instal·lada neta de 201,3 megawatts. L’operació, pendent de les autoritzacions, podria tancar-se el quart trimestre. Gecalsa és un dels principals productors independents de renovables de l’Estat, amb presència a Galícia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Andalusia, i té, a més, una cartera de projectes en desenvolupament de 400 megawatts.

Canvi de tendència

Aquesta no ha sigut l’única aposta de Gas Natural per les renovables a l’Estat. Al març la companyia va inaugurar el parc eòlic de Cordal de Montouto, a Galícia. És un parc amb una potència instal·lada de 14 megawatts que va suposar una inversió de més de 14 milions d’euros. Aquest parc eòlic és el primer que entra en funcionament a Espanya després de l’eliminació de les primes a les renovables. Per tant, ven l’energia directament al mercat majorista (el pool ) al preu que es marca cada hora, sense subvencions.

I a nivell internacional, Gas Natural ha agrupat la seva capacitat de generació en una nova companyia, Global Power Generation, en la qual té com a soci KIA, el fons sobirà de Kuwait. Aquesta companyia opera el parc eòlic de Bií Hioxo, a Mèxic, que té una potència de 234 megawatts i és el parc eòlic més gran de la companyia al món.

El Hierro, referent mundial en l’autoabastiment

La importància que tenen i que guanyaran les renovables ha quedat ben clara aquest estiu amb les declaracions que han fet el papa Francesc o el president dels Estats Units, Barack Obama. L’escalfament global i la necessitat de reduir les emissions fan cada cop més important la generació amb renovables. I l’illa canària d’El Hierro en marca el pas. Aquesta illa, amb uns 10.000 habitants, va aconseguir aquest mateix mes d’agost autoabastir-se amb l’electricitat renovable de la central hidroeòlica de Gorona del Viento.

Van ser només quatre hores, però la fita és important. El 9 d’agost, al migdia, els generadors de gasoil de l’illa es van apagar. El sistema elèctric de l’illa quedava en mans de la central hidroeòlica. Les quatre hores de subministrament elèctric només amb renovables i generades dins de l’illa fan pensar que en un futur no gaire llunyà la no-dependència dels combustibles fòssils podrà ser una realitat, segons explica la presidenta del Cabildo, Belén Allende.

El sistema de generació d’El Hierro combina l’energia eòlica i un sistema hidràulic d’emmagatzematge per bombeig i generació a partir d’un salt entre dos dipòsits que permet seguir generant energia quan no hi ha vent. Fins ara només un petit arxipèlag del Pacífic, Tokelau, de menys de 2.000 habitants, havia aconseguit autoabastir-se.

stats