SOSTRE TURÍSTIC
Economia 20/05/2018

Formentera posa un límit de 20.000 persones en l’ocupació turística

La iniciativa inclou mesures per evitar l’especulació urbanística

Antoni Oliver
4 min
Formentera posa un límit de 20.000 persones en l’ocupació turística

PalmaEl Consell de Formentera ha decidit fixar en un límit de 20.000 persones el sostre de l’ocupació turística. Avui dia, el sostre poblacional real (població flotant i resident) és d’entre 38.000 i 42.000 persones durant tres o quatre mesos l’any. S’autoritzarà el lloguer turístic en el rústic i en tots els nuclis urbans sense més restricció que el sostre de places. Només es podran augmentar les places si són hoteleres, ja que es prohibeix la comercialització turística però es dona llum verda a la reconversió d’edificis plurifamiliars residencials en hotels. D’aquesta manera, es prohibeix el plurifamiliar i es permet exclusivament la comercialització d’habitatge unifamiliar en rústic.

Alejandra Ferrer, consellera de Territori i Turisme del Consell de Formentera, assenyala que “una de les dades més importants és la diferència aproximada entre l’ocupació turística real, quants de turistes venen a l’illa, i la legal, d’entre 10.000 o 12.000 persones. Des de l’any 2006 s’ha doblat el nombre de passatgers que arriben a Formentera. Ja són 1,8 milions. És clar que hi ha la necessitat de limitar aquest nombre perquè la tendència vagi pujant”.

“Aquesta decisió -assevera la consellera- va acompanyada d’altres mesures com la limitació de l’entrada de vehicles, plans de mobilitat sostenible i la demanda que no es facin sondatges petrolífers a la costa de Formentera”.

Habitatge tot l’any

El plantejament consisteix a intentar incrementar l’habitatge disponible tot l’any perquè “aquest és un dels problemes més importants que tenim, així com l’eliminació de l’infrahabitatge. Tenim clar que la millora de la qualitat de vida dels residents de cap manera és possible incrementant el número de turistes, assegura Ferrer.

Així mateix, la consellera destaca que s’ha de disminuir la pressió humana sobre aquest territori petit, s’han de protegir els recursos naturals i s’ha d’evitar l’especulació.

Tot això es vol fer augmentant la capilaritat i la distribució econòmica. També s’ha de millorar la qualitat de l’oferta turística, que ha de ser “diferenciada i singular”, és a dir, de qualitat.

Per aquests motius, els responsables polítics varen fer un seguit de preguntes i hi varen donar respostes per veure com es podia arribar a una conclusió per fer una proposta inicial.

La part més complicada d’aquesta proposta era decidir què calia “fer amb els plurifamiliars. Vàrem considerar que hi havia un seguit de nuclis amb conjunts històrics que haurien de quedar fora de la zonificació, que són els de Sant Ferran i Sant Francesc, i que es permetria la comercialització turística a la resta de nuclis, que serien la Savina, els Pujols i es Caló”, afirma Ferrer.

“Estam parlant d’una capacitat turística inferior a la pressió humana que sofreix l’illa, i per això es proposa una ocupació màxima del 50% de l’ocupació no reglada. Parlaríem de regularitzar unes 5.000 places”, destaca.

“En total, situaríem el sostre en 20.000 places, amb 14.600 més 4.500 arribaríem a les 20.000”, destaca Ferrer.

Regulació sobre els familiars

L’objectiu és que les places hoteleres no creixin i que la regulació es faci tota sobre els plurifamiliars en aquest nuclis, que són tradicionalment turístics. També s’ha de garantir la població en sòl rústic i, sobretot, apostar per una oferta turística de qualitat.

Aquesta és una decisió complicada que afecta molta gent, però “crec que el queda clar és que regular aquestes places suposa suprimir 6.000 o 7.000 places d’ocupació real. Afectarien la temporada alta, en què tots estam d’acord que havíem tocat sostre”, diu la responsable de Turisme i Territori.

Ocupació al 46%

Avui dia hi ha una ocupació a Formentera que no arriba al 46% en els mesos de temporada baixa, de setembre i octubre cap endavant. Aquesta proposta ha de passar per una modificació que ha de fer el Consell Insular i que serà “un canvi positiu per a l’illa”, assenyala.

Formentera, ara per ara, és l’única illa que parla de sostre de places. Totes les altres illes han parlat de zonificació, on es pot o no es pot llogar, però no han reduït el nombre de persones.

A més, fins ara, només s’ha zonificat en sòl urbà.

El problema que tenia Formentera era fixar un límit. “D’acord amb això ningú no podrà passar la nit a Formentera”, diu Ferrer.

Pel que fa a la posició de les organitzacions ecologistes destaca que “per ara no ens hem trobat amb cap problema. És una proposta que vol trobar un equilibri”.

Indústria turística

A Formentera no hi ha cap altra indústria que no sigui la turística, s’ha de treballar” tenint en compte que s’havien ultrapassat els límits i aquesta proposta tracta de posar unes condicions per treballar en sostenibilitat”.

A banda d’això, el Consell planteja un seguit de propostes per treballar contra l’especulació, des que la venda d’una casa o d’un pis suposa la pèrdua de l’autorització de lloguer turistic o, també, que s’exigeix que un habitatge tingui un grapat d’anys abans que es pugui dedicar al lloguer turístic.

El que no volem “és que es compri per ser dedicat immediatament al lloguer turístic”, assegura la consellera Ferrer.

Una altra restricció és que tot allò construït després de l’any 2010 amb les normes subsidiàries no seria susceptible de comercialitzar-se. I tot el que es construeixi a partir d’ara, tampoc. Precisament, aquestes mesures són per garantir que el creixement futur residencial de Formentera sigui sostenible i assequible.

stats