JUTJATS
Economia 01/06/2013

La Fiscalia justifica ara que la venda de preferents no suposa delicte

Contradiu l'Audiència Nacional i afirma que no es va voler enganyar

T.g.
2 min

Barcelona.Lluny d'aclarir-se la legalitat de la comercialització de les participacions preferents als jutjats, tot es complica. Fa dos dies l'Audiència Nacional va "recomanar" al jutge que instrueix el cas Bankia, Fernando Andreu, que haurà d'afegir a la investigació sobre la sortida a borsa de l'entitat el possible frau sobre la venda de les preferents i deute subordinat.

El raonament de l'Audiència es va centrar en el fet que les antigues caixes van intentar recapitalitzar-se amb la col·locació d'aquesta mena de productes. Semblava que el camí quedava fressat i que la situació tendia a aplanar-se per als estalviadors, que han vist com en la gran majoria dels casos les preferents es convertien en accions i perdien gran part del seu valor.

Però ahir, en un altre capítol del serial, la Fiscalia Anticorrupció va defensar que la venda de preferents no constitueix delicte, perquè "no hi va haver un pla preconcebut" per enganyar els dipositants, segons informa Europa Press. Els informes del ministeri públic s'oposen a l'admissió de quatre querelles presentades contra els dirigents de Bankia (ahir va tancar amb una revalorització d'última hora a la borsa del 30%) i de les caixes que la van formar. D'aquesta manera, Fernando Andreu no hauria d'investigar l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez, l'expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) Julio Segura i altres càrrecs directius de Bankia.

La Fiscalia argumenta que a aquests querellats "no se'ls pot atribuir participació" en el llançament d'aquests productes bancaris. "Resulta difícilment sostenible l'existència d'un pla preconcebut clarament orquestrat per les entitats querellades a les quals s'hauria de sumar, no s'ha d'oblidar, la pràctica totalitat del sistema bancari i financer espanyol". L'argument de la Fiscalia continua: "Ens trobem amb un producte [les preferents] que en si mateix no es pot considerar fraudulent i que, a la data de la seva venda, estava autoritzat i regulat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors" (CNMV).

L'opció de la via civil

Finalment, la Fiscalia reconeix que el problema afecta molts ciutadans, però concentra el problema "en la forma de comercialització". Per això va recomanar als clients implicats que segueixin per denunciar la via civil, "més ràpida i eficaç".

L'opinió del ministeri públic coincideix en gran part amb la de la mateixa CNMV, que ha presentat un informe en què focalitza la situació en el sistema de venda de les preferents. Amb tot, ha obert expedient a nou bancs.

stats