Economia 16/02/2019

Fang Ji: “A les Illes hi ha més de 1.200 autònoms xinesos”

És el president de l’Associació Xinesa de les Illes Balears i empresari

C. T.
2 min
Fang Ji: “A les Illes hi ha més de 1.200 autònoms xinesos”

PalmaFang Ji, president de l’Associació Xinesa de les Illes Balears i empresari, explica que, tot i que hi ha censats poc més de 5.000 xinesos a l’Arxipèlag, en realitat la colònia d’aquests immigrants supera les 10.000 persones, bona part dels quals són autònoms. Ji destaca que a causa de les dificultats amb l’idioma i de les convalidacions d’alguns estudis, els xinesos opten en gran mesura per convertir-se en treballadors per compte propi. “A les Illes hi ha més de 1.200 autònoms xinesos. Bona part d’ells fan feina als basars, restaurants, perruqueries i botigues de roba o sabates”.

El president de l’esmentada entitat nega que aquest col·lectiu tingui cap classe d’avantatge fiscal a l’hora d’obrir els seus establiments. “Pagam els mateixos impostos, però a causa de la mentalitat xinesa i de les dificultats per ser contractats, si no es té un bon coneixement de l’idioma, és normal que s’opti per obrir negocis propis”, comenta.

Tot i que molts d’aquests negocis es poden obrir gràcies al suport familiar que tenen alguns dels immigrants asiàtics, Ji assegura que la majoria ha d’acudir als bancs per poder obrir el seu propi negoci. “El principal avantatge que tenim per obrir una botiga és que els proveïdors xinesos ens donen suport. Per exemple, si va a Madrid a un gran proveïdor i li explica que té un local a Palma per obrir una botiga, normalment obté la possibilitat de pagar a 60 dies, amb la qual cosa es pot obrir un negoci amb pocs costos. Si no va bé, com solen ser productes que no caduquen, es tornen i ningú hi perd”, explica Ji. De totes maneres, els comerços xinesos estan evolucionant i ja incorporen molts de productes comprats a proveïdors espanyols, assenyala.

Pel que fa als principals problemes de la comunitat xinesa a les Illes, Ji afirma que l’accés a l’habitatge és molt complicat, sobretot a Palma. També destaca la falta d’integració del col·lectiu dins la societat mallorquina, per la qual cosa la seva associació està fent feina en aquest sentit.

“Un dels problemes és que són molts els xinesos que viuen a Mallorca que no saben què fer amb el temps lliure i alguns, per exemple, cauen en l’addicció al joc”, comenta l’empresari.

stats