Economia 06/11/2020

Fallida de l’oci nocturn de Menorca: tancarà el 70% dels locals

Els empresaris del sector calculen que la facturació ha caigut un 85% i lamenten la falta d’ajudes

Ivan Martín
4 min
Fallida de l’oci nocturn de Menorca: tancarà    el 70% dels locals

MaóLa crisi sanitària causada pel coronavirus amenaça la supervivència de l’oci nocturn a Menorca. Així es desprèn dels testimonis dels propietaris d’establiments de les dues principals zones on es concentren: els ports de Maó i de Ciutadella. En ambdós llocs la caiguda de la facturació respecte de l’any passat és de devers un 85% i, sent optimistes, un 70% dels negocis tancarà definitivament durant els propers mesos, segons les previsions de les patronals del sector a les dues poblacions més importants de l’illa. La manca d’ingressos i la falta d’ajudes per part de les administracions sentencien un col·lectiu que se sent desemparat, discriminat i estigmatitzat com a focus de contagis.

El president de l’Associació Balear d’Oci Nocturn (Abone), Jesús Sánchez, recorda que els empresaris del sector paguen els autònoms i els corresponents trimestres d’IVA des del maig, i tot “sense ingressar pràcticament res”. La patronal ha demanat al Ministeri d’Hisenda un pla de xoc amb mesures fiscals, com la suspensió del pagament d’impostos, les despeses socials i les cotitzacions. La situació és complexa a totes les Balears, i a Menorca té peculiaritats específiques, perquè l’oferta d’oci nocturn a l’illa es redueix a l’activitat dels bars musicals, lluny de les grans discoteques de Mallorca i, sobretot, d’Eivissa.

El portaveu dels locals d’oci nocturn del Pla de Ciutadella, Pedro Suárez, explica que la situació és “crítica” i que estan abocats a “negociar amb els bancs, proveïdors, posposant pagaments i sobrevivint com es pot”. Per Suárez, possiblement el pitjor de tot és la incertesa amb vista als pròxims mesos: “No sabem fins quan podrem aguantar, perquè si els rebuts i els impostos de les administracions continuen arribant, estam condemnats a la desaparició”.

El sector i el desànim s’han apoderat de molts empresaris que, en el cas de Menorca, encara entenen menys les mesures decretades per les institucions. “Hi ha molta descoordinació; Inspecció del Govern ens ha traslladat que Ciutadella és la zona que millor ho està fent i on més control es detecta pel que fa a l’oci nocturn, cosa que significa una enorme contradicció amb els motius que impossibiliten la nostra reobertura”, assenyala Suárez.

La facturació va rebre el primer cop dur amb la cancel·lació de les festes de Sant Joan, “una font d’ingressos que ens salvava bastant”, admet Suárez. La davallada continuà durant l’estiu. “El juliol i l’agost tan sols hem tingut un aforament del 30% per terrassa”, subratlla. Ara la caiguda de la facturació respecte del mateix període de l’any passat ja és del 85%, segons el portaveu dels locals del Pla de Ciutadella. “I a més, sense ajudes de cap tipus, veient com altres tipologies comercials disposen de subvencions”, es queixa. També lamenta “l’oblit per part de l’Ajuntament de Ciutadella”, que encara no els ha respost la petició de reunir-se amb la batlessa. L’única resposta que han rebut del Consistori és: “Els terminis per pagar els impostos es poden ajornar, però no condonar”.

No poder pagar les factures és “angoixant” per a molts empresaris com Suárez, que no entén el que assegura que és una falta de sensibilitat de les administracions. “No volem que ens paguin el lloguer o les factures, però és utòpic pagar 500 euros cada tres mesos de Bombers, l’IBI i més de 900 euros per un fems que no hem generat perquè estam tancats. Enguany pagaré 13.000 euros anuals d’impostos sense cap tipus de col·laboració”, lamenta. Paradoxalment, Suárez veu com a solució a curt termini que el govern espanyol decreti un nou estat d’alarma: “Un segon confinament seria una gran ajuda, perquè els bancs donarien moratòries en préstecs”.

Manca d’ajudes

La zona d’oci del Port de Maó acumula una desena de bars musicals. La imatge és desoladora. Les barreres estan baixades però encara hi ha cartells penjats a les façanes que recorden que allà s’hi feien festes, i tanques de fusta que delimiten els espais de cada establiment. Aquesta estampa es podria convertir en definitiva, segons els empresaris, si l’Administració no els ajuda.

El propietari d’un dels bars musicals del port, que demana que no se’n publiqui el nom, confirma l’excepcionalitat del moment: “Els tancaments estaran a l’ordre del dia a partir d’ara, la situació és insostenible i molts no poden aguantar més”. És la quarta crisi que visc i amb 60 anys que tinc no em crec el que m’està passant”, assenyala. L’empresari explica que li va costar deu anys sortir de la crisi del 2008, però veu venir que ara serà encara més difícil. “Sembla que tots els mals recauen damunt nosaltres i s’ha demostrat que l’índex de contagis és mínim, som els grans assenyalats i un sector criminalitzat”, diu amb resignació.

Els pagaments i el deute ofeguen els propietaris dels bars musicals. “Et poden congelar el lloguer, però no te’l trauran, estam immersos en un bucle i sense solució”, afirma l’empresari. De fet, les úniques ajudes que han cobrat són els 700 euros que l’Ajuntament de Maó oferí als establiments que obren tot l’any. “Tenim la soga al coll”, remarca, i lamenta les polítiques fiscals: “Sense ingressos resulta impossible pagar deutes, els impostos a l’Ajuntament, a Hisenda i fer front a la Seguretat Social. Per si això fos poc, si no pagues a temps et carreguen un 20% més de recàrrec”.

L’empresari recorda que a Alemanya “es compensa un 70% de la facturació de l’any anterior” i que França “paga fins a uns 10.000 euros mensuals als empresaris”, mentre que aquí, lamenta, “t’apugen els impostos i l’IVA”.

stats