COMPETÈNCIA
Economia 11/06/2013

Europa, en contra del regulador únic

Brussel·les insisteix que no li agrada la fusió dels organismes de supervisió

Xavier Alegret
3 min

Barcelona.La Comissió Europea no està satisfeta amb la llei de creació de la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) i s'ha compromès a "seguir de prop la implementació" de la llei i avaluar si és compatible amb la legislació comunitària. El gran regulador espanyol, que uneix diversos reguladors i la Comissió Nacional de la Competència, fa temps que desperta molts recels a Brussel·les, que va criticar la intenció del govern de Rajoy. Fins i tot la vicepresidenta de la Comissió, Neelie Kroes, i el ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, en van poder parlar durant la seva visita al Mobile World Congress, a finals de febrer a Barcelona. La pressió de la CE va tenir cert efecte i l'executiu espanyol va modificar la llei per adaptar-la a algunes de les peticions europees: va separar la CNMC en dos àmbits, competència d'una banda i els reguladors de l'altra.

Però les modificacions no han convençut del tot Brussel·les. En una carta enviada el 30 de maig passat a la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez -que havia demanat a la CE que frenés la creació de la CNMC-, Neelie Kroes explica que la Comissió "ha reiterat la seva preocupació" al govern espanyol sobre la llei que volia dur a terme. Tot i que admet que l'executiu de Rajoy es va comprometre a "abordar les preocupacions de la Comissió" i la llei "ha estat esmenada durant la seva tramitació a les Corts Generals", encara té llacunes. "Algunes de les nostres preocupacions, com el nomenament i cessament dels membres del Consell i l'atribució d'algunes competències, no han estat abordades en la llei que ha estat finalment adoptada", afegeix Kroes en la seva carta.

Preocupada pel redactat final de la llei, la CE vigilarà la seva implementació, "inclosa l'elaboració de l'estatut orgànic i el reglament de funcionament intern de la CNMC". Però Brussel·les anirà més enllà i, quan entri en vigor, "avaluarà la seva conformitat amb els requisits que es deriven de la legislació de la UE, inclosos els aspectes que no han estat abordats en la llei, com el nomenament i el cessament de membres del consell i l'atribució efectiva de competències". "Es prendran les mesures necessàries", explica Kroes en la carta.

La llei per crear el nou superregulador va ser aprovada divendres passat però no entrarà en vigor fins a l'octubre. La idea de Rajoy era unificar tots els reguladors per controlar més fàcilment, i sense veus discordants, tots els organismes adherits als ministeris. De fet, amb la llei aprovada, els ministeris tindran més poder sobre els sectors estratègics per a l'Estat. Brussel·les no veu bé aquesta acumulació de control per part de l'executiu i ja va criticar que la llei no garanteix la independència dels reguladors. "Quan es concentren molts poders en un sol organisme, es creen les condicions per abusar dels nomenaments i del poder. És el que va passar a Hongria, on el govern va unir tots els reguladors i va nomenar-ne líders de perfil molt polític", va advertir al febrer un portaveu de Kroes. Però el govern espanyol, tot i modificar la llei, creu en la unificació per reforçar la simplificació i evitar duplicitats.

La CNMC fusiona la Comissió Nacional de la Competència, la Comissió Nacional de l'Energia i la Comissió del Mercat de Telecomunicacions, que actualment té la seu a Barcelona, la qual quedarà com una simple sucursal. En canvi, la Comissió Nacional del Mercat de Valors, així com el Banc d'Espanya -el regulador bancari-, n'ha quedat fora.

stats