Espanya es manté com el segon país amb la banda ampla més cara mentre els preus baixen en el conjunt de la UE

Tot i això, és un dels estats que més puntua en serveis públics digitals i preparació per al 5G

Espanya és un dels països de la Unió Europea on navegar per internet surt més car. Segons l'últim informe de la Comissió Europea sobre l'estat del mercat digital, Espanya és el segon país amb els preus més cars de banda ampla, tant en modalitat fixa com mòbil. Fa anys que l'Estat es manté al capdavant d'aquest rànquing, sense variar, contràriament a la tendència d'altres països com Croàcia, que ha anat rebaixant els preus d'aquest servei. Espanya, doncs, es manté a dalt de tot del rànquing mentre la tendència global a la UE és a la baixa, com constata la Comissió Europea. 

Els preus comercials de banda ampla varien entre 10 i 28 euros en funció de l'oferta amb un mínim de velocitat de descàrrega de 12 Mbps. Els preus més baixos són a Bulgària, Hongria i Romania, amb menys de 13 euros. A l'altra banda de la classificació, però, hi ha Irlanda (38 euros) i Espanya (33 euros). 

A més, Espanya també és el segon estat amb la banda ampla més cara quan es tracta de donar accés a internet a dispositius mòbils com ordinadors i tauletes. Per exemple, en serveis que ofereixen 5GB per a ordinadors els preus mínims varien entre 3,7 euros i 42 euros arreu de la UE. La mitjana és de 17 euros. Els països més barats en aquest sentit són Itàlia, Polònia i Suècia, amb preus per sota dels 10 euros, mentre que Xipre és el més car amb 43 euros, seguida d'Espanya, on es freguen els 30 euros.

Competència assenyala les telecos: "A Europa les tarifes baixen"

L'autoritat de la Competència espanyola ha culpat anteriorment l'oligopoli de les telecomunicacions i l'extens ús dels paquets de serveis (telèfon, internet i serveis audiovisuals) de la tendència a l'encariment dels serveis telefònics a Espanya. 

Val a dir, però, que l'estat espanyol té uns preus més baixos que la mitjana europea en trucades i dades al telèfon mòbil. Arreu de la UE, per a un paquet de 300 trucades de veu i 1 GB mínim de dades, els preus mínims varien entre els 8 euros i els 59 euros. La mitjana europea es queda en els 22 euros (dos euros més barats que l'any passat). Els països més barats són Luxemburg, Itàlia, Eslovènia, Àustria i França, amb preus mínims per sota dels 10 euros. En canvi, els més cars són Bulgària i Grècia, per sobre dels 50 euros. Espanya en aquest cas està en els 17 euros. 

El vuitè país més ben preparat per desplegar el 5G

Tot i això, Espanya és un dels països de la UE amb millor connectivitat en general. Espanya és el quart país de la UE en serveis públics digitals i el novè en connectivitat. A més, és el segon país de la UE on les cases ho tenen més fàcil per sol·licitar accés a fibra. A més, és el vuitè país de la UE més ben preparat per al desplegament de la xarxa 5G i el setè amb cobertura da banda ampla ultraràpida. 

Per això és l'onzè dels Vint-i-vuit en el rànquing global que valora de manera conjunta la connectivitat, els serveis públics digitals i les competències digitals dels seus ciutadans. Espanya obté bons resultats en connectivitat principalment pel desplegament de la banda ampla mòbil i fixa. En canvi, puntua pitjor que la UE en capital humà relacionat amb serveis digitals. Una cinquena part dels espanyols encara no estan connectats i gairebé la meitat de la població no té les competències digitals bàsiques. A més, l'oferta d'especialistes en TIC està per sota de la mitjana europea. La bretxa entre zones urbanes i rurals també és molt significativa en la majoria de serveis. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF