Economia 30/08/2019

Educació, sanitat i indústria són els àmbits més estables

A l’estiu les plantilles de personal docent registren una petita caiguda, mentre que les sanitàries pugen prop d’un 10%

C. T. B.
2 min
Educació, sanitat i indústria
 Són els àmbits més estables

PalmaL’economia de les Illes té també un ampli nombre de treballadors que no depenen de la temporada turística i que formen part de sectors d’activitat que no presenten gaire variació durant els distints mesos de l’any. Cal tenir en consideració que a les Illes hi ha prop de 56.000 empleats en el sector públic, per la qual cosa àmbits com la sanitat i l’educació tenen una major estabilitat que altres, ja que bona part dels seus ocupats són treballadors públics.

L’ocupació en el sector de l’educació és un dels pocs que registra una baixada de treballadors a l’estiu, que varia dels 24.050 afiliats del gener als 21.146 de juliol. Fa deu anys la situació era similar, ja que es passava dels 17.568 empleats del gener als 16.121 de juliol. S’ha de tenir en compte, a més, que a l’agost aquest col·lectiu també registra una nova davallada d’ocupats.

En l’apartat sanitari sí que hi ha una petita remuntada de prop del 10% durant la temporada alta turística perquè s’ha d’atendre la població flotant de les Illes, com turistes i treballadors eventuals de fora de l’Arxipèlag. Així, el sector d’activitats sanitàries i de serveis socials passa dels 37.164 treballadors de gener als 40.657 de l’estiu.

La indústria manufacturera també té una estabilitat bastant clara, perquè a l’estiu es guanyen només poc menys de 1.200 treballadors després d’evolucionar dels 22.342 del gener als 23.509, estabilitat que, si miram enrere, es converteix en estancament si tenim en compte que el 2009 aquesta indústria tenia poc més de 24.000 treballadors durant tot l’any.

Construcció i administració

Uns altres dos sectors que donen certa regularitat al mercat de treball illenc són el de la construcció i el d’activitats administratives i serveis auxiliars. El primer, que depèn en bona part de les reformes hoteleres, ocupa a l’estiu un contingent de 51.784 treballadors, uns 5.000 menys que al gener. Les xifres d’ocupació són molt similars que les de l’any 2009. El segon també es manté amb força durant l’hivern, amb 33.142 afiliats, tot i que a l’estiu registra un increment destacat fins a arribar als 44.537 ocupats.

Un altre apartat d’importància que registra poca variació és el d’activitats professionals, científiques i tècniques, amb un nombre de treballadors que oscil·la entre els 19.977 de gener i els 21.603 de l’estiu. El nombre d’empleats que figuren a l’epígraf d’administració pública i defensa tampoc pateix canvis importants, ja que al gener eren 20.951 i al juliol, 21.301.

“Normalment els sectors tradicionals, com la indústria i l’agricultura, presenten una menor estacionalitat, perquè són activitats que es duen a terme de manera regular de cap a cap d’any”, explica el director tècnic d’Impulsa Balears, Antoni Riera, que subratlla com a part positiva del nostre model el dinamisme del sector turístic per crear ocupació. Això no obstant, l’economista considera que durant les èpoques de creixement econòmic les institucions i les empreses haurien d’apostar per polítiques més valentes per tal d’aprofitar l’expansió econòmica i crear ocupació de més valor. El model de les Illes destaca, en l’àmbit negatiu, per una baixa producció per treballador, una baixa capacitació, a causa del remarcable pes de l’hostaleria, i una dotació tecnològica escassa.

stats