Economia 02/04/2020

El coronavirus dispara l'atur a Catalunya: 22.000 desocupats més en el pitjor març de la història

La xifra no inclou els més de mig milió d'afectats per ERTOs a causa del coronavirus

Leandre Ibar Penaba / Laia Forès / Elisabet Escriche
4 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant una roda de premsa telemàtica des de la Moncloa

Barcelona / MadridL'impacte del coronavirus ja s'ha evidenciat en les dades de l'atur. Catalunya ha registrat el pitjor març de la seva història amb un increment de 21.833 desocupats (+5,5%), i arriba així als 417.047 aturats. En les dades, però, no s'han inclòs els més de mig milió de catalans afectats per l'allau d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) aprovats durant aquestes tres últimes setmanes de confinament. "Són unes xifres estranyes", assegura el catedràtic de dret del treball de la UB Jordi García. Segons l'expert, els afectats pels ERTOs que ja s'han tramitat, i que el govern espanyol ha xifrat aquest dijous en només 620.000 persones a Espanya, s'haurien de sumar a la xifra d'aturats, perquè estan cobrant una prestació, i, alhora, a la d'afiliats a la Seguretat Social, perquè continuen estant-hi donats d'alta.

De fet, fonts del ministeri de Treball van confirmar a l'ARA que els afectats per ERTOs s'inclourien en el recompte de desocupats. Finalment, però, a l'hora de publicar les dades el ministeri ha exclòs aquesta xifra amb l'argument que només tenen la feina suspesa temporalment.

Només a Catalunya, amb data a 31 de març hi havia més de 547.837 treballadors afectats per un expedient temporal, la majoria dels quals a temps complet –és a dir, no treballen cap hora a la setmana–, la qual cosa hauria situat el total de persones sense feina –de manera temporal o permanent– a Catalunya en més de 900.000, la xifra més elevada de la història en termes absoluts.

L'increment de l'atur al conjunt de l'Estat encara ha estat pitjor que el de Catalunya, concretament d'un 9,3% (302.265 persones més), i tanca el març amb 3.458.312 aturats. Es tracta de la pujada de desocupats més forta de la història. Però l'impacte més significatiu del coronavirus es troba en l'afiliació a la Seguretat Social. A Catalunya, el total d'inscrits es va reduir en 130.000 afiliats, un 4,1%, fins a les 3.312.200 persones, mentre que a Espanya, de nou, es repeteix la caiguda més important mai vista, amb la pèrdua de 833.979 afiliats.

El coronavirus dispara l'atur a Catalunya: 22.000 desocupats més en el pitjor març de la història

Per fer-se una idea de la importància d'aquesta xifra, només cal veure que en la crisi econòmica que es va iniciar amb la caiguda de Lehman Brothers, a l'Estat l'afiliació va caure en 901.000 persones en els primers 101 dies de crisi, des de l'octubre del 2008. És gairebé la mateixa xifra d'afiliats, doncs, que ha perdut la Seguretat Social en poc més de dues setmanes. El nombre de cotitzants queda en 18,4 milions de persones. "L'augment de l'atur es deu sobretot a l'extinció de contractes temporals i a la no contractació dels fixos discontinus que treballen sobretot en el sector serveis", explica el catedràtic de la UB.

Per a l'expert, en les dades de l'abril no hauria de caure gaire la xifra d'afiliats, perquè la majoria d'expedients que s'han presentat són ERTOs i, per tant, els afectats continuen donats d'alta a la Seguretat Social.

Situació "sense precedents"

"Són xifres tremendes, excepcionals", ha assegurat aquest dijous al matí la ministra de Treball, Yolanda Díaz. El titular de Seguretat Social, José Luis Escrivá, també ha qualificat la situació "d'excepcional i sense precedents", però alhora ha subratllat que és temporal. "El més lògic és que els contractes es recuperin per la temporalitat d'aquesta crisi. És més difícil saber la seqüència temporal amb la qual això passarà", ha dit Escrivá.

Per sectors, el més afectat per l'augment de l'atur a Espanya és el dels serveis, amb 206.000 persones que s'han quedat sense feina al març, seguit del de la construcció, amb 55.000 aturats més, el de la indústria, amb 25.000, i el de l'agricultura, amb 6.000. Hi ha tres sectors en què la caiguda de l'afiliació és superior al 10%: l'hostaleria, la construcció i les activitats artístiques, recreatives i d'oci.

Posteriorment, en roda de premsa, la ministra de Treball ha revelat que fins ara els ERTO afecten un total de 620.000 treballadors, tot i que en aquesta xifra no s'hi comptabilitzen els expedients de regulació de comunitats autònomes que no han facilitat les dades al govern central. En total, segons les xifres incomplertes que té el ministeri de Treball, hi ha almenys 9.670 empreses que han vist tramitats els ERTOs.

Feina garantida durant sis mesos

Segons Díaz, aquests expedients temporals són l'"eina idònia" per evitar que els treballadors perdin la feina. La titular de Treball ha destacat que els ERTO han evitat "la destrucció d'ocupació", ja que els treballadors afectats, tot i tenir suspesa la feina temporalment, segueixen donats d'alta i tenen assegurat el lloc de treball durant sis mesos un cop acabi l'ERTO i es reincorporin a l'activitat.

Precisament els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han denunciat que les dades d'atur al Principat no reflecteixen el nombre d'afectats reals. "Ens han d'aclarir per què no estan els afectats per ERTOs, perquè el dubte ara per a molta gent és: si no estic a l'estadística de l'atur, cobraré el dia 10?", ha dit el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros.

La lectura de les dades feta per les patronals ha estat molt diferent. Mentre que el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, les ha qualificat "com les pitjors de la història" i ha tornat a reclamar al govern espanyol suspendre la liquidació d'impostos, des de Pimec s'assegura que les xifres evidencien la preferència de les empreses catalanes per fer ERTOs abans que extingir contractes per "ajustar-se" a la situació de crisi.

Pel que fa als autònoms, Escrivá ha revelat que l'afiliació ha caigut en 40.000 persones. A més, prop de 500.000 autònoms, dels 3,2 milions que hi ha a Espanya, han sol·licitat la nova prestació per cessament d'activitat per la crisi del covid-19. Del conjunt de treballadors, 200.000 persones es troben de baixa per accident laboral relacionat amb el coronavirus, dels quals 65.000 són per contagi i la resta per estar en quarantena després d'haver tingut contacte amb persones malaltes.

El dèficit augmentarà

En conseqüència, el govern espanyol ja ha admès que el dèficit públic augmentarà "com ho farà a tots els països del món" a conseqüència del covid-19, segons ha assegurat el ministre de Seguretat Social. "El dèficit s'elevarà de forma significativa, però transitòria", ha declarat. Escrivá ha recordat que aquest tipus de pujades estan "justificades" dins de les normes de disciplina fiscal de la UE, que preveuen que es puguin produir i, per tant, no comportarien cap sanció per a Espanya.

stats