Publicitat
Publicitat

CONDICIONS LABORALS

Dos detinguts per explotació laboral

Obligaven els empleats dels seus restaurants a treballar més de 12 hores

La Policia Nacional va detenir ahir a Mallorca dos responsables de set restaurants de menjar indi i colombià per obligar els seus treballadors a realitzar jornades laborals de més de 12 hores durant tots els dies de la setmana. En alguns casos, sense contracte laboral i sense cap dia lliure durant anys.

Dimecres, la Policia Nacional va desenvolupar simultàniament inspeccions laborals als restaurants denunciats, on alguns treballadors van ratificar que no es complien les condicions del conveni col·lectiu, i va ser detingut el titular dels negocis, un home de 50 anys, i l’encarregat, de 41. Segons la investigació, iniciada per la denúncia d’un treballador per suposada explotació, els arrestats sotmetien els empleats a jornades maratonianes. Les perquisicions van permetre comprovar que en els darrers anys havien passat pels restaurants dels investigats més de 200 treballadors.

També es va esbrinar que els empleats eren obligats a treballar per menys hores de les realment realitzades i pagant salaris molt baixos, com també que no cobraven pagues extra ni liquidació en finalitzar la relació laboral. El propietari dels negocis no aplicava el conveni d’hostaleria amb l’amenaça d’acomiadar els empleats.

Segons la Policia, aquestes pràctiques els han permès obtenir importants beneficis amb els seus establiments hostalers i ampliar el negoci obrint nous locals. Actualment, disposen d’un restaurant a la Platja de Palma, tres a la zona de Joan Miró, dos a Palmanova i un a la zona de Cala Bona (Son Servera).

Els treballadors, de totes les nacionalitats, acceptaven les condicions laborals forçats per les seves precàries situacions econòmiques, per les necessitats de contractació per a la renovació del permís de residència o per por de perdre la seva única font d’ingressos.

Els empresaris dispensaven un tracte especialment discriminatori als treballadors d’origen indi, que assumien unes condicions laborals pitjors que les de la resta d’assalariats, patint jornades laborals més extenses, sense cap dia lliure a l’any ni vacances i percebent un salari inferior al de la resta.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF