TRIBUNALS
Economia 15/06/2013

Díaz Ferrán, culpable de portar a la fallida Viatges Marsans

L'expresident de la CEOE i els seus socis hauran de pagar un deute de 400 milions

Joan Faus
3 min

Madrid.Només cal visitar un jutjat per constatar els efectes de la ressaca dels excessos econòmics dels anys de vaques grasses. Com a prova, tres casos d'aquesta mateixa setmana: dilluns se sabia que l'Audiència Nacional investigarà si Caja Madrid, Bancaixa i Bankia van cometre una estafa en el disseny i la venda de participacions preferents; dimecres, en una altra querella, l'Audiència acceptava investigar directament el rol de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa en la comercialització d'aquests polèmics productes financers, i ahir un jutjat de Madrid considerava l'expresident de la patronal CEOE Gerardo Díaz Ferrán culpable de la suspensió de pagaments de Viatges Marsans el 2010.

Per acabar-ho d'adobar, els processos no són aïllats, sinó que es creuen: Díaz Ferrán també serà investigat, com a exconseller de Caja Madrid, en el cas de les preferents, mentre que Blesa ho està sent també per haver atorgat un crèdit milionari a Marsans abans de la seva fallida. Tots dos, a més, són ara a la presó de manera preventiva per dos processos més [més detalls a la notícia de sota].

Un trist panorama que afecta de retruc moltíssimes persones anònimes: des dels inversors que ho han perdut tot perquè van ser mal informats en la compra de preferents fins als extreballadors de Marsans o turistes que encara han de cobrar sous pendents o compensacions per viatges que no van fer mai.

Els processos també suposen la caiguda en desgràcia de dos dels grans empresaris madrilenys dels últims anys. En el cas de Díaz Ferrán pot dir-se que la justícia li ha tancat la porta al món dels negocis. En una sentència coneguda ahir, la titular del jutjat mercantil número 12 de Madrid inhabilita durant 15 anys l'expropietari de Marsans, que actualment té 70 anys, per "administrar béns aliens" o "representar o administrar qualsevol persona", i li imposa la pèrdua dels drets que pogués tenir com a creditor concursal de l'empresa turística.

A més, Díaz Ferrán i els hereus del seu exsoci Gonzalo Pascual, ja mort, hauran de "cobrir en la seva integritat el dèficit patrimonial" de Marsans, en la part proporcional que no sigui satisfeta per la liquidació de la societat, segons consta en la sentència, que no és ferma i pot ser recorreguda en 20 dies.

Es tractaria d'una xifra astronòmica, ja que el dèficit frega els 400 milions d'euros. Els administradors concursals de Marsans van xifrar el forat patrimonial del grup en 373 milions, segons el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, però la xifra no inclou alguns crèdits pendents. La gran incògnita és com es repartiria el pastís. De moment, la designació dels hereus de Gonzalo Pascual està en l'aire, perquè el desembre passat els seus fills van presentar al jutjat la seva voluntat de renunciar a l'herència. Ningú vol pagar els plats trencats. De fet, la seva vídua va fer el mateix al gener però sense èxit: ella sí que entra al concurs de creditors per haver-se casat en règim de guanys.

Massa irregularitats

A més, la justícia els obliga a tots i a Posibilitum -l'empresa d'Ángel de Cabo (també a la presó), l'home de confiança de Díaz Ferrán que va comprar Marsans el 2010 un cop va suspendre pagaments- a cobrir el 40% del deute i la totalitat dels crèdits. La sentència considera que tots van cometre moltes irregularitats des del 2009 per amagar la situació real dels comptes de Marsans, i van buidar el grup malgrat que sabien que era insolvent i s'encaminava segur a la fallida.

stats