Economia 06/11/2018

La sentència que reconeix que els repartidors de Deliveroo són falsos autònoms ja és ferma

La companyia haurà d'afrontar durant els pròxims mesos centenars de demandes a València i Barcelona

Daniel Martín
4 min
L'extreballador de Deliveroo, Víctor Sánchez

ValènciaDeliveroo ha desistit del seu recurs i Víctor Sánchez, el jove valencià que al juny va aconseguir que un jutjat reconegués que la seva situació era la d'un fals autònom, ja disposa d'una sentència ferma que certifica que la seva condició de treballador per compte d'altri era fraudulenta. Ho ha confirmat l'exrepartidor, que aquest matí ha comparegut davant dels mitjans per comunicar la novetat judicial.

Per a Sánchez, que actualment treballa en el sector de la restauració, "l'esforç i els mals moments viscuts compensen perquè han sigut útils per aconseguir més drets per als treballadors". Amb tot, admet que "troba a faltar" que altres empleats facin el pas i denunciïn. "Sé que és difícil, però ens cal organitzar-nos. No ens podem quedar en la queixa", ha emfatitzat l'exrepartidor.

El cas de Sánchez, que va ser acomiadat el 2016 perquè va constituir una associació d'empleats i va convocar una vaga, no és l'únic que l'empresa té pendent. El 25 de febrer la companyia haurà d'afrontar un judici per la situació de 80 repartidors del País Valencià per la qual la Inspecció de Treball li reclama 160.000 euros pel pagament de les quotes de la Seguretat Social. A més, Deliveroo té una situació idèntica a la Inspecció de Treball de Barcelona, que li exigeix 1,3 milions d'euros en concepte de les quotes dels repartidors que no va abonar entre l'agost del 2015 i el desembre del 2017.

Les noves resolucions judicials se sumaran a les dues existents a nivell espanyol, la de Víctor Sánchez, que és ferma, i una altra feta pública el setembre passat quan un jutjat de primera instància de Madrid va donar la raó a l'empresa, en aquest cas la companyia Glovo, i va considerar que el treballador no és un fals autònom perquè no té jornada ni horari laboral, decideix quan vol treballar, quines comandes repartir, la ruta a seguir i, a més, pot "desistir d'un servei prèviament acceptat a mitja execució sense patir cap penalització". Segons la resolució judicial, "cap d'aquestes característiques és pròpia d'una relació laboral ordinària, sinó que és pròpia d'una relació de treball en règim d'autònom Trade [treballador autònom dependent econòmicament]".

L'extreballador de Deliveroo, Víctor Sánchez, acompanyat pel dirigent d'Intersindical Valenciana, Marco Antonio Llerena, i del seu excompany a l'empresa, Carlos Iglesias

"No és només Deliveroo, són totes les companyies"

Les sentències també podrien tenir implicacions per a altres plataformes de feina digital com ara Stuart, i fins i tot per a Uber. Aquestes empreses, igual que Deliveroo i Glovo, defensen que els seus empleats són contractistes autònoms que decideixen com i quan treballen i, per tant, no assumeixen els pagaments a la Seguretat Social, i és el missatger mateix qui ho fa. Aquest punt de vista ha sigut criticat per Carlos Iglesias, també extreballador de Deliveroo, que avui ha acompanyat Sánchez en la seva compareixença, i que ha destacat que "no es tracta d'una mala praxi d'una companyia en concret, sinó d'un model de negoci que apliquen totes les empreses, com a mínim, al sud d'Europa, perquè en països com Alemanya, Finlàndia o Noruega la situació és diferent". "El que necessitem és que el govern espanyol doti les inspeccions de treball de prou recursos per investigar aquests casos i que tinguin una estratègia unitària a tot l'Estat", ha reclamat Iglesias.

Col·laboració a nivell europeu

L'exrepartidor ha destacat que el conflicte espanyol no és diferent del que ja s’ha viscut en altres països com el Regne Unit, Bèlgica o els Països Baixos, on els repartidors també han protagonitzat aturades i mobilitzacions. Per intentar millorar les seves condicions laborals, el cap de setmana passat repartidors de tot Europa es van reunir a Brussel·les i van constituir la Federació Transnacional de Missatgers, una entitat que els repartidors aspiren a reproduir a escala estatal. Per fer-ho possible, els dies 24, 25 i 26 de novembre es trobaran a Madrid.

Finalització de la relació laboral per WhatsApp

Segons els repartidors, la seva precarietat propicia que fins i tot puguin assabentar-se que la seva relació laboral ha finalitzat mitjançant missatges de WhatsApp o d'altres d'aplicacions. Ho ha assegurat Marco Antonio Llerena, representant d'Intersindical Valenciana, que ha acompanyat Sánchez en la seva compareixença. "Reben missatges al mòbil en què els informen que ja no tindran més encàrrecs perquè segons la companyia no han atès algunes comandes, i amb això s'acaba tota la seva relació laboral", ha denunciat Llerena.

Sindicat pròxim a l'empresa

Els dos extreballadors de Deliveroo també critiquen els presumptes intents de la companyia de crear un sindicat pròxim a l'empresa, com qualifiquen a l'associació Asoriders, una entitat que inclouria clàusules que no permeten l'exercici del dret a vaga. Així ho ha assegurat Carlos Iglesias, que ha denunciat que els acords de l'entitat estableixen que "les reclamacions dels treballadors no poden interrompre el funcionament normal de l'empresa". Una anàlisi que ha compartit Víctor Sánchez, que ha criticat aquest col·lectiu perquè negocia millores "només per als seus afiliats. És una forma d'obligar-te a adherir-te i a acceptar les seves normes, que és el que vol l'empresa".

stats