Economia 03/11/2018

Deià, Valldemossa i Sóller, lloguers quasi impossibles

Els joves no poden accedir a habitatges de la zona

C. T.
3 min
A la majoria de pobles de la Serra es poden trobar habitatges de luxe.

PalmaEl preu de l’habitatge, tant de compra com de venda, es converteix en un filtre molt important. Només persones o famílies amb un nivell adquisitiu relativament alt es poden permetre viure a municipis com Valldemossa, Esporles o Deià. Són molts els joves que han de deixar el poble natal per les dificultats d’accedir a un pis a un preu raonable i que opten per anar a viure a municipis del Pla o el Llevant, amb preus més baixos.

Una mirada al portal Idealista, que ofereix més de 28.000 habitatges en venda i 3.000 en lloguer a les Balears, permet veure la poca oferta i el preu elevat que tenen la majoria de municipis de Tramuntana.

Així, a Valldemossa trobam deu habitatges en lloguer i tan sols un per davall dels mil euros: un pis de dues habitacions que s’ofereix per 950 euros. Les cases es lloguen a partir de 2.000 euros. De fet, de les 21 ofertes que hi ha en aquest portal, 16 estan per damunt aquest preu.

A Esporles, el lloguer mínim que es pot trobar és de 1.300 euros, fet que dona la raó als cartells que varen aparèixer fa dues setmanes a la localitat en què es denunciava que és impossible aconseguir un lloguer per davall dels 1.200 euros. També s’afirmava que el 5% dels habitatges del poble es comercialitzen a través d’Airbnb.

Així mateix, Bunyola viu una situació similar: de 13 habitatges que hi ha al portal, només tres estan per davall dels mil euros. El més econòmic és una finca rústica amb una casa d’una habitació, que es lloga per 1.200 euros.

A Alaró, es poden trobar dos pisos per davall dels mil euros, però la resta de l’escassa oferta puja ben aviat i es demanen 1.300 euros per un pis de tres habitacions. A Fornalutx, Deià o Banyalbufar pràcticament no es troba cap habitatge en lloguer anunciat ni a Idealista ni a Fotocasa.

Preus de venda disparats

Pel que fa a l’adquisició d’habitatge, els preus a la majoria de pobles de la Serra continuen disparats tot i la crisi de 2008.

El portal Habitaclia estima que al setembre de 2018 el preu mitjà per Mallorca és de 2.388 euros per metre quadrat, mentre que a la Tramuntana es troba sobre els 3.651 euros. Aquesta dada situa aquesta zona per damunt fins i tot de Palma, on els preus s’han vist incrementats els darrers anys i on s’estima una mitjana de 3.051 euros per m2. A més, pràcticament es doblen els 1.820 de Llevant, els 1.856 del Raiguer i els 1.462 euros del Pla.

“A Sóller la majoria de cases les estan comprant els estrangers, principalment britànics, alemanys i escandinaus. Si parlam d’una casa per reformar, el preu habitual sol ser de 400.000 euros, però en molts de casos es necessita gastar més de 200.000 euros. Si es tracta d’una casa reformada amb una mica de jardí, ja podem esperar preus per sobre dels 800.000 o el milió d’euros”.

Si es tracta de pisos, per exemple de dues habitacions, el preu es pot situar sobre els 500.000 en el cas d’un immoble al port de Sóller, mentre que al centre pot rondar els 230.000 euros.

A Deià pràcticament no existeixen plurifamiliars, per la qual cosa les cases que s’hi venen comencen en els 400.000 euros. De les 53 cases que s’anuncien a Idealista, 24 superen el milió d’euros i 7, els dos milions. A Valldemossa els preus comencen sobre els 200.000 euros per les cases a reformar, però les reformades pugen fàcilment per damunt els 700.000 euros i arriben als 16 milions de la casa més cara.

stats