RESTAURACIÓ

Cort proposa eliminar sols el 4% de les terrasses

A Palma n’hi ha 1.098 d’ocupades per bars, cafeteries i restaurants, 42 de les quals desapareixerien

L’equip de govern de l’Ajuntament de Palma ha proposat una ordenança sobre la regulació de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants a la via pública que suposa suprimir-ne 42 de les 1.098 d’existents. Això representa un percentatge del 3,82% del total d’espais ocupats pels establiments de restauració. Aquesta és una de les novetats més rellevants del document que l’Ajuntament de Palma ha lliurat a partits polítics i a les entitats que representen els veïns, els restauradors, els comerciants i a ARCA, com a entitat conservacionista. La proposta s’ha de continuar negociant durant la setmana vinent i l’Ajuntament espera que hi hagi un consens en les pròximes setmanes.

L’esborrany preveu que les 42 terrasses esmentades desapareixerien al districte del centre (17) i a la barriada de Santa Catalina (25).

D’altra banda, la proposta de l’equip de govern suposaria, també, l’eliminació de 52 microocupacions, 27 de les quals són a Santa Catalina. S’ha de tenir en compte que la proposta fixa 2,5 metres lliures per al pas de vianants a la zona del centre i a Santa Catalina. La distància fixada a la resta de Palma és de 2 metres per a les llicències vigents i de 2,5 metres per a establiments nous o traspassos.

Quant a la reordenació de l’ús de l’espai públic als carrers i a les places amb major ocupació, la proposta preveu actuar en indrets concorreguts.

Reordenació de la plaça d’en Coll

Un exemple de lloc en què la normativa canviaria la distribució és la plaça d’en Coll, entre el carrer del Sindicat i el Call, que presenta una ocupació del 42,28% respecte de la dimensió total de la plaça. Un cop entri en vigor la nova ordenança, es reduirà aquest percentatge un 33,65%. N’és un altre cas la plaça de la Mercè, en què d’una ocupació del 20,64% es baixaria fins al 13,76%.

Pel que fa als tendals, l’informe indica que n’hi ha 150 de legalitzats a tot Palma i que hauran de desaparèixer tots en un termini de 18 mesos a partir de l’entrada en vigor de l’ordenança nova.

Finalment, una altra novetat és la prohibició de la publicitat que no sigui pròpia de l’establiment, sobretot d’alcohol i tabac.

Segons l’Ajuntament, els objectius de la proposta són cercar l’equilibri entre l’ús públic i l’ús privat dels espais oberts de la ciutat; eliminar la sobreocupació en determinades zones de Palma i contribuir a la millora de la mobilitat i l’embelliment de la ciutat.

El Consistori també va demanar ahir “un darrer esforç de corresponsabilitat amb l’interès general de la ciutat per culminar un gran acord per a Palma”.

Temps per al consens

Per part seva, el batle, Antoni Noguera, va donar dijous més temps a Restauració de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) per negociar un acord sobre la regulació de les terrasses de bars, cafeteries i restaurants a la via pública. Ara bé, Noguera espera que, a canvi de donar més temps, els agents implicants “siguin sincers” i arribin a un consens sense que els efectes que pugui tenir l’ordenança al carrer de la Fàbrica sigui motiu de ruptura.

Pel que fa a Restauració CAEB, l’organització empresarial analitzarà la proposta aquesta setmana vinent i els propers dies es reunirà amb l’Ajuntament per anunciar si fa costat a la proposta.

El Partit Popular va condicionar el seu suport a aquesta iniciativa a la resposta de Restauració.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF