Economia 20/03/2020

Cort detecta un augment de l’oferta de lloguer a Palma

L’estat d’alarma està provocant que alguns propietaris abandonin el mercat turístic i es passin al residencial, segons el Consistori

Kike Oñate
3 min
Cort detecta un augment de l’oferta de lloguer a Palma

PalmaLa primera setmana de confinament ha implicat un augment de l’oferta de pisos de lloguer residencial a Palma, segons explica la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. “Tenim indicis de propietaris que estan abandonant el mercat turístic i es passen al residencial perquè l’impacte de la crisi sanitària ja afecta greument el sector”, assenyala la regidora. Dijous el govern espanyol va ordenar el tancament de qualsevol establiment turístic que no tingués clients allotjats, i la mesura també afecta els lloguers vacacionals. Truyol recorda que la demanda del mercat residencial al municipi és molt gran i que quan finalitzi l’estat d’alarma serà l’única opció que tindran els propietaris per oferir els pisos fins que no es recuperi el sector turístic.

Segons la plataforma Inside Airbnb, l’any passat a Palma hi havia una mitjana de 1.150 habitatges de lloguer turístic -tant unifamiliars com plurifamiliars-, anunciats al popular portal de pisos. Durant la primera setmana d’estat d’alarma, però, s’ha registrat una caiguda de l’oferta: dels 550 pisos anunciats entre febrer i març als 250 d’aquests darrers dies. “Potser només és a conseqüència de la temporada baixa”, comenta, però “previsiblement passaran al mercat del lloguer residencial”, diu. Per això, Truyol reivindica la necessitat de crear un observatori de l’habitatge per conèixer detalladament com evoluciona el mercat immobiliari. També permetria que Cort pogués controlar les activitats especulatives en matèria d’habitatge i fer polítiques actives.

Un estudi de l’Ajuntament de Palma, com recorda Truyol, diu que en els darrers cinc anys el preu del lloguer s’ha incrementat més d’un 40%, i els pisos turístics han condicionat clarament l’augment. Una vegada finalitzat l’estat d’alarma “esperam que els preus es racionalitzin i que els grans tenidors els abaixin”, afirma la regidora. Afegeix, a més, que és una oportunitat per sortir de la crisi “pensant en el benestar de la gent i no en el lucre”, comenta. La regidora d’Habitatge també creu que la crisi sanitària ha demostrat la gran dependència econòmica a la Comunitat del sector turístic i que és molt necessari diversificar el model.

El cap d’estudis de la plataforma de pisos Idealista, Fernando Encinar, assegura que “probablement” molts propietaris estaven valorant l’opció de canviar el seu habitatge del mercat vacacional al residencial abans de l’estat d’alarma, però que la pandèmia “els ha ajudat” a prendre aquesta decisió. Això no obstant, Encinar considera que encara és prest per determinar que s’estigui produint aquest fenomen, malgrat que alguns anuncis publicats facin pensar això. Així mateix, comenta que, a les principals ciutats de l’Estat, el primer dia de confinament hi va haver menys ofertes noves respecte de la setmana anterior.

Sense moratòria per als llogaters

En plena onada d’acomiadaments de treballadors i de suspensió de l’activitat de les empreses pel coronavirus, l’Estat ha mobilitzat 200.000 milions d’euros i ha aprovat una moratòria en el pagament d’hipoteques per als més vulnerables. També ho ha fet amb les factures de llum, aigua i gas. En canvi, no s’ha establert cap moratòria en el pagament del lloguer i el Govern té intenció de reaccionar. Fonts de l’Executiu balear expliquen que a principi de la setmana que ve s’anunciaran mesures de protecció en matèria d’habitatge que podrien incloure una moratòria o una rebaixa en el pagament del lloguer dels illencs. Truyol, a més, assegura que Cort treballa per incrementar les ajudes urgents per a les famílies més vulnerables.

La vicepresidenta d’Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, va defensar dijous dia 19 la decisió de l’executiu de no aprovar una moratòria dels lloguers per a les famílies afectades per l’emergència sanitària del coronavirus com sí que s’ha fet amb les hipoteques. Cal “reflexionar”, va afirmar, sobre els possibles efectes adversos d’una suspensió del pagament del lloguer, una mesura que defensava Unides Podem, soci de govern del PSOE. “A l’altre costat no hi ha un banc, sinó un ciutadà”, va subratllar. “La mesura pot tenir un efecte beneficiós des d’una perspectiva, però negatiu des de l’altra”, perquè els propietaris dels habitatges quedarien sense cobrar, com va insistir. En qualsevol cas, Calviño va dir que no s’exclou que el govern espanyol pugui aprovar noves mesures econòmiques i socials i s’ha mostrat oberta a escoltar agents socials i altres col·lectius.

stats