Menorca ajudarà els productors afectats per l'increment del 25% dels aranzels als Estats Units

El sector més perjudicat és el formatger, que exporta cada any 170.000 quilograms 

El Consell de Menorca s’ha reunit aquest divendres amb caràcter d’urgència amb les principals associacions i entitats que es poden veure afectades per la imposició dels nous aranzels als Estats Units dels productes agroalimentaris. Els més afectats són el formatge i el gin. Així, segons dades del Consell Regulador de la Denominació d’Origen del formatge Mahón-Menorca, l’augment del 25% podria generar importants pèrdues sobre els 170.000 quilograms que s’exporten cada any, xifra que representa un 7% del total de la producció.

El conseller de Projecció Econòmica de Menorca, Miquel Company, confia que imperi el seny: “Esperem que a la reunió del pròxim dia 14 entre el Ministeri, la Unió Europea i els Estats Units s’aturi aquesta mesura boja i irresponsable”. Des de l’Administració menorquina ja han establert un pla d’acció per si l’executiu de Trump no fa marxa enrere. En aquest sentit, Company ha anunciat una línia d’ajuts econòmics, dins de les que existeixen actualment, específica per a aquesta qüestió. La idea és que les empreses menorquines s’hi acullin durant el primer any d’aplicació de la pujada dels aranzels per mitigar-ne l’impacte que suposaria.

D’altra banda, el Consell de Menorca també ha pactat amb les associacions afectades incrementar la promoció exterior a diferents fires amb expositor propi. De la mateixa manera, i en coordinació amb la Conselleria insular de Turisme, s’incorporaran els productes agroalimentaris als expositors amb els quals Menorca es vendrà com a destinació turística. A més, la institució redactarà un pla de mercats amb l’objectiu de saber quins països esdevindrien potencialment compradors dels aliments menorquins. Per acabar, el Consell s’ha compromès a coordinar-se amb el Govern balear, l'espanyol i Brussel·les per lluitar pels interessos del teixit productiu insular.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF