La Comissió Europea multa amb 6,68 milions d'euros Meliá per discriminar entre els seus clients

El grup hoteler operava amb clàusules que discriminaven els usuaris depenent del seu lloc de residència

La Comissió Europea (CE) ha imposat una multa de 6.678.000 euros al grup hoteler Meliá perquè operava amb clàusules que discriminaven entre els clients depenent del lloc de residència, la qual cosa infringeix la normativa europea de competència, segons ha informat l'agència Efe. "La investigació de la comissió demostra que Meliá havia subscrit contractes amb operadors turístics que limitaven les vendes actives i passives d'allotjaments hotelers", segons apunta l'Executiu comunitari en un comunicat.

La infracció per la qual s'imposa aquesta sanció es va dur a terme el 2014 i el 2015 i va començar a investigar-se el 2017, arran de denúncies de consumidors, que procedien d'usuaris de "tot Europa" i es refereixen, fonamentalment, a reserves a països del Mediterrani.

Brussel·les investiga si Meliá Hotels no respecta les normes de la lliure competència a internet

Així, la CE va determinar que el grup hoteler va tancar acords amb operadors turístics amb clàusules que "els contractes eren vàlids únicament per a reserves de clients residents a certs països concrets". Això impedia a consumidors de certs països reservar hotels a preus més favorables que sí que s'oferien a altres estats membre, ja que no podien veure tots els allotjaments disponibles.

"Aquests acords podrien haver segmentat el mercat únic europeu perquè restringeixen la llibertat dels operadors turístics de comercialitzar allotjaments hotelers a tots els països i de respondre a sol·licituds directes de clients que no residien als països especificats", ha explicat la CE. Per Brussel·les, les pràctiques de Meliá varen impedir que els consumidors poguessin accedir "a una gamma més àmplia d'elecció i a unes millors condicions en les seves compres". 

El grup hoteler ha aconseguit una reducció del 30% de la suma de la sanció per cooperar amb la comissió "en termes que excedeixen de la seva obligació legal de fer-ho", ja que va reconèixer expressament els fets i infraccions que havia comès i va facilitar-ne proves.

La vicepresidenta executiva de la CE, Margrethe Vestager, ha assenyalat que Meliá "va impedir als operadors turístics oferir lliurement allotjaments hotelers a tots els llocs d'Europa. Els consumidors varen accedir a ofertes diferents i preus diferents en funció de la seva nacionalitat. Aquesta pràctica és il·legal, ja que els consumidors han de tenir la possibilitat de fer un ús ple del mercat únic i d'accedir a les millors ofertes".

Meliá, conforme amb la multa

Meliá ha anunciat que "assumeix" la multa de 6.678.000 euros per operar amb clàusules que discriminaven entre els seus clients depenent del lloc de residència. "Com a companyia responsable i compromesa amb la transparència, el compliment i el bon govern, estam segurs que aquesta sanció incentiva el nostre compromís i el de tot el sector, amb el compliment normatiu dins de l'entorn europeu", ha assenyalat en un comunicat.

El grup hoteler ha afegit que "està plenament compromès amb les normes de la competència i amb el mercat únic europeu, i arran d'aquesta investigació, es varen posar en marxa els procediments interns de compliment necessaris per assegurar-se que tots els seus contractes són plenament compatibles amb aquestes". 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF