La Cambra de Comerç fa un homenatge a José Luis Roses en un acte de reivindicació de la institució

El president de l'entitat ha demanat que s'estableixi un model de finançament de les cambres i se'n determinin les funcions públiques

El lliurament anual dels Premis de la Cambra de Comerç de Mallorca s'ha convertit enguany en un acte de reivindicació d'aquesta institució i en un homenatge al seu expresident José Luis Roses. L'actual president de l'entitat ha demanat que s'estableixi un model de finançament de les cambres i se'n determinin les funcions públiques.

L'acte ha estat un reconeixement a l'expresident José Luis Roses, per la seva dedicació al capdavant de la Cambra i per la seva defensa de l'interès general de Mallorca. Roses va arribar a la corporació el 2006 i el 2013 i per aclamació del ple va assumir la presidència. Durant el seu mandat es varen establir una nova llei cameral i noves vies de finançament i es va apostar decididament per la formació i la capacitació dels joves. L'expresident ha rebut la Medalla d'Honor de la Cambra de Comerç i se li ha mostrat el quadre del seu retrat, obra de Luis Maraver, que serà penjat a la biblioteca de la Cambra.

L'acte anual dels Premis de la Cambra de Comerç de Mallorca ha tingut lloc aquest dimarts al saló d'actes Miquel Lladó de la corporació, davant un centenar d'empresaris, polítics i agents socials, i ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol. Aquesta és la primera edició dels premis del nou president cameral, Antoni Mercant, i del seu comitè executiu, al càrrec des del mes de juny.

El president Antoni Mercant ha recordat el treball de Roses al capdavant de la Cambra. “Quan va arribar a la presidència no eren temps favorables per a les cambres. Faltava un marc jurídic i, encara que semblava una presidència transitòria, han estat anys de molt de treball, amb un equip humà ajustat que ha continuat prestant importants serveis a les empreses de Mallorca”, ha indicat.

José Luis Roses ha agraït aquest reconeixement a l'actual ple de la Cambra i ha volgut compartir-lo amb tots els empresaris que el varen acompanyar durant els seus anys de presidència, tant en el comitè executiu com en el ple, així com amb l'equip tècnic i amb el seu antecessor en el càrrec, Juan Gual de Torrella. Roses ha aprofitat el seu discurs per fer diverses peticions. “Als polítics, que donin suport a la Cambra com a eina imprescindible del món empresarial; als grans empresaris, que s'acostin a la Corporació com ho fan a la Cambra d'Espanya; i a les petites i mitjanes empreses, que siguin realistes i vegin la necessitat imprescindible de millora constant en tots els àmbits”.

L'encarregada de lliurar la Medalla d'Honor de la Cambra a José Luis Roses ha estat la presidenta del Govern dels Illes Balears, Francina Armengol, qui ha elogiat el seu treball al capdavant de la corporació. “José Luis Roses té motius per sentir-se orgullós del seu llegat. Va iniciar la presidència amb una crisi devastadora per a molts negocis i famílies i s'acomiada en un dels moments més àlgids de la nostra economia. Roses, la Cambra i les empreses que en formen part ens han ajudat a aixecar-nos i a fer-ho més fortes que mai. A més, aquests últims tres anys i mig, aquesta institució emblemàtica s'ha consolidat i ha rebut noves eines com la Llei de cambres, que reconeix el paper fonamental d'aquesta entitat i aporta estabilitat i mitjans perquè continuï sent un motor de creixement empresarial, segons ha destacat Armengol.

Model de finançament de la Cambra

Antoni Mercant, president de la Cambra de Comerç de Mallorca, en el seu discurs inaugural d'aquest acte, ha explicat que la corporació està treballant juntament amb el Govern per establir els plans camerals, la qual cosa equivaldria a un catàleg de funcions públiques de la Cambra. Mercant ha reclamat que s'estableixi clarament un model de finançament per a la corporació, que permeti dur a terme una gestió de qualitat sense comprometre'n la viabilitat. Les tres àrees d'acció de la Cambra són la internacionalització, la competitivitat i la formació professional, “tres pilars que, amb una dotació econòmica justa i suficient, donaran contingut i valor afegit a la nostra missió. Per aquest motiu, la revisió del sistema de finançament per compensar les nostres funcions públiques és una prioritat que hauria d'estar ja damunt la taula de l'administració pública”, ha declarat Mercant.

El president Mercant ha anunciat que, al costat de la Xarxa de Cambres Insulars d'Europa (Insuleur), el primer trimestre del 2019 s'organitzarà una audiència pública a Brussel·les per tractar dels problemes endèmics de les empreses insulars. En aquesta línia, Mercant ha recordat als membres del Govern presents a l'acte que “la Cambra sempre serà un aliat en la defensa de totes les mesures que disminueixin els efectes negatius de la insularitat”.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF