Economia 26/04/2018

La CEOE aprofita el repunt de l'atur a Espanya per demanar que no s'apugin els salaris

La patronal també demana més flexibilitat i poder vincular els sous al cicle econòmic

Júlia Manresa
2 min
El president de la CEOE, Joan Rosell.

MadridLa patronal espanyola ha valorat aquest dijous, com és habitual, les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). L'estudi revela un augment de l'atur de 29.400 persones, la pitjor arrencada d'any des del 2013. En el seu comunicat, la CEOE, aprofita per tornar a demanar que no s'obstaculitzi la creació d'ocupació amb més increments de costos laborals o traves administratives. Cal recordar que la negociació col·lectiva entre empresaris i sindicats per pactar l'augment del conveni col·lectiu encara està en marxa.

Ahir, el president de la CEOE, Joan Rosell, ja va enfrontar-se obertament amb els sindicats en assegurar que mostren una "paràlisi important" en la negociació salarial, mentre que la patronal proposa un augment del 2% amb un variable. Rosell va assegurar que els sindicats es van equivocar no acceptant la proposta de l'any anterior. El que reclama de nou en la seva nota la CEOE és que es prenguin mesures perquè les empreses puguin adaptar-se al cicle econòmic i que un augment dels costos laborals (salaris i impostos) no suposi una frenada per a la creació d'ocupació.

En el comunicat on valoren l'EPA, la CEOE sosté que com que la taxa d'atur encara és elevada "és necessari continuar aprofundint en reformes estructurals que impulsin l'activitat econòmica" i que ajudin a la competitivitat de les empreses. També fa una crida al diàleg, precisament després de l'enfrontament d'ahir amb els sindicats. La patronal assegura que les reformes s'han de fer "en el marc del diàleg i la concertació social" perquè tinguin eficàcia.

Concretament, la CEOE creu que s'han d'impulsar mesures de "flexibilitat" que millorin la competitivitat i la capacitat d'adaptació de les empreses al cicle econòmic i demana evitar que "les càrregues administratives i l'increment dels costos laborals obstaculitzin el creixement sostingut de l'ocupació".

Per la banda dels sindicats, en canvi, UGT Catalunya ha emès un comunicat en què critica la precarietat laboral que "continua dominant" i recorda que malgrat les dades positives a Catalunya es torna a reflectir l'estacionalitat del mercat de treball. Recorda que "l'ocupació que es crea és cada vegada més temporal i de més curta durada". Al seu torn, CCOO, les dades reflecteixen "la fragilitat de l'ocupació que es genera" i demostren que la població no es beneficia de la recuperació.

stats