Economia 04/02/2020

CCOO i UGT coincideixen en la necessitat de reduir la contractació temporal

Els dos sindicats opten per un canvi del model productiu de les Illes per reduir la desocupació

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una treballadora.

PalmaEls sindicats CCOO i UGT han coincidit en la necessitat d'un canvi del model productiu de les Balears per reduir la desocupació. A més, han reivindicat que es redueixin els contractes temporals en favor dels indefinits, després de conèixer les dades de desocupació de gener.

Així, CCOO ha assegurat que és "urgent" reduir la desocupació a les Illes, que el gener registrà un augment de 639 persones, un 1% interanual, així com afavorir amb polítiques actives la inserció laboral de joves, dones i aturats de llarga durada. El sindicat ha destacat que un 55,38% de les persones registrades al SOIB són dones, xifra que mostra que són un dels col·lectius que més sofreix la desocupació i la bretxa salarial, fruit d'una "xacra" que "discrimina més de la meitat de la societat per raons de gènere".

CCOO també ha insistit en la necessitat d'aplicar mesures que redueixin el nombre de contractes temporals, ja que, dels 27.900 contractes signats, un 82,04% són d'aquest tipus, un "treball fràgil i fàcilment destructible".

El sindicat ha celebrat l'"actualització necessària" del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 900 a 950 euros al mes (5,56%), que beneficia 31.000 treballadors balears i contribueix a reduir la desigualtat.

Per la seva banda, UGT adverteix del pitjor comportament de la desocupació al gener que en anys anteriors i també considera que "cada vegada és més urgent un canvi de model productiu en què, sense deixar de tenir en compte el negoci principal, que és el turisme, es pugui tenir una economia més estable, en què la contractació sigui eminentment indefinida i no temporal, com en aquests moments", ha reivindicat la secretària d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero.

La reculada en la contractació, habitual en l'economia estacional balear, "també té un pitjor comportament que l'any anterior", ja que l'any passat va baixar un 1,78% i enguany, un 6%, "amb l'agreujant que els nous contractes indefinits també disminueixen i l'any passat varen augmentar", ha exposat.

"Quant a l'afiliació a la Seguretat Social, sense deixar de créixer, ho feim a menor ritme: l'any passat el creixement va ser gairebé d'un 3% i enguany només d'un 1,8%", ha afegit Landero.

CAEB i PIMEM

La CAEB i PIMEM també han reaccionat amb preocupació davant l'anunci de l'augment de l'atur a les Balears per quart mes consecutiu. Així, per a la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, les dades de gener "constaten l'alentiment de la capacitat de crear llocs de treball per part de les empreses de les Illes".

Segons Planas, el procés de creació d'ocupació està perdent ritme, ja que al desembre va ser del 2,3% i en aquest mateix mes, fa un any, l'afiliació de treballadors a la Seguretat Social va augmentar un 4,8%".

Per la seva banda, el president de PIMEM, Jordi Mora, destaca que "Balears porta diversos mesos consecutius veient com la seva xifra de desocupació no atura de créixer i això representa un fet preocupant i que convé tenir en compte". Mora ha apuntat que "això podria deure's a la inestabilitat que existeix en el món empresarial davant la possible desacceleració".

stats