El Banc d'Espanya avisa que una baixada del preu de l'habitatge afectaria la solvència dels bancs

Demana al sector que millori els nivells de capital i que no relaxi els criteris per als crèdits

El Banc d'Espanya considera que les entitats bancàries haurien de millorar els nivells de capital per fer front a un context de baixa rendibilitat i a riscos possibles com una hipotètica baixada del preu de l'habitatge. El governador Pablo Hernández de Cos ha avisat aquest dilluns que una caiguda de preus tindria un "impacte negatiu" en el balanç de les entitats, perquè els crèdits hipotecaris serien de menys quantitat i, per tant, els rèdits per als bancs també serien més baixos.

"En conseqüència, sembla adequat millorar els nivells de capital de les entitats quan les circumstàncies macroeconòmiques són positives", ha subratllat el governador en la inauguració del seminari sobre finances sostenibles que la Universitat Menéndez Pelayo ha organitzat a Santander.

Segons Hernández de Cos, les entitats espanyoles compleixen els nivells de solvència exigits per la llei, però considera que alguns bancs –no tots, ha emfatitzat– tenen ràtios de capital modestes. "El Banc d'Espanya estaria més còmode si en comptes de ser els últims de la cua [a escala europea] fóssim a la zona mitjana", ha assegurat.

Hernández de Cos ha tornat a insistir en la necessitat de no relaxar els criteris de la concessió de crèdits per evitar que la morositat augmenti: "És una qüestió fonamental", ha assegurat el governador del Banc d'Espanya. Per al supervisor espanyol també és important que el sector millori el nivell de rendibilitat. Segons De Cos, "és un dels principals riscos que afronta la banca espanyola i europea".

Crèdit hipotecari estancat

El màxim responsable de l'organisme monetari ha explicat que el repunt de l'activitat immobiliària no s'ha traduït en un augment del crèdit hipotecari a les famílies, que està "pràcticament estancat". A més, no sembla que la nova llei del crèdit immobiliari, que va entrar en vigor aquest diumenge, pugui revertir la situació atès que posa l'accent en la solvència dels prestataris i podria endurir les condicions. "Tenim evidències que els criteris de concessió estan sent més estrictes. I la llei hipotecària va en aquesta direcció", ha subratllat el governador.

Pablo Hernández de Cos ha assegurat que la llei servirà per frenar la litigiositat del sector, un fet que reduirà també els costos per als bancs i millorarà la seva reputació. El governador, però, ha subratllat que d'altra banda la nova llei augmenta els costos de les hipoteques per als bancs, que han d'assumir la majoria de despeses associades al crèdit. Hernández de Cos no ha aventurat si el preu de les hipoteques pujarà o baixarà. "Dependrà de la competència del sector", ha dit.

Fragmentació parlamentària: un fre per a les reformes

Aprofitant que el nou govern espanyol s'ha de formar en les pròximes setmanes, el governador del Banc d'Espanya ha recordat que hi ha reformes pendents i ha criticat que en els últims anys la fragmentació política hagi suposat un "fre" per a algunes reformes, com ara per a la reducció del dèficit estructural, que no s'ha produït. "La fragmentació alguna cosa hi ha tingut a veure", ha assegurat. Tot i això, Hernández de Cos ha destacat que s'ha d'aprendre a conviure amb aquesta fragmentació parlamentària. "És hora que com a país ens hi acostumem perquè no ens porti a la paràlisi", ha dit.

Espionatge de Villarejo per al BBVA

El president del BBVA, Carlos Torres, ha participat al costat del governador del Banc d'Espanya en la inauguració del seminari, però ha esquivat les preguntes sobre el suposat espionatge que l'entitat, sota el mandat de l'anterior president, Francisco González, hauria encarregat a l'excomissari de policia José Manuel Villarejo per obtenir informació sobre l’intent de la constructora Sacyr de controlar l’entitat bancària el 2004.

Fa mesos que el banc va encarregar una investigació interna, en paral·lel a la investigació judicial oberta per l'Audiència Nacional, però Torres –que no acostuma a fer rodes de premsa al marge de la presentació dels resultats anuals del banc– no ha volgut avançar els resultats. "La investigació judicial, que és la important, ha sigut declarada secreta. No puc ni he de comentar res", s'ha limitat a dir sobre la qüestió.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF