Economia 19/03/2019

El Banc d'Espanya avisa: un Brexit dur reduiria el creixement del PIB espanyol entre una i dues dècimes anuals

Si la sortida del Regne Unit es produeix amb un acord comercial, l'impacte econòmic serà gairebé nul

Laia Forès
2 min
L'economia britànica es ressentiria fortament d'un Brexit caòtic però també tindria conseqüències per l'economia espanyola.

MadridAmb la incògnita encara de si finalment hi haurà una sortida del Regne Unit de la Unió Europea acordada, el Banc d'Espanya (BdE) ha advertit aquest dimarts que un Brexit dur, sense acord i desordenat, reduiria el creixement del PIB espanyol "entre una i dues dècimes" anuals en els propers cinc anys, sobretot per la caiguda de les exportacions. El més perjudicat –ja ho va advertir el Banc d'Anglaterra– seria el Regne Unit, però l'organisme dirigit per Pablo Hernández de Cos avisa que també tindria un impacte, tot i que molt més baix, en l'economia espanyola.

El governador ja ha admès en més d'una ocasió que la incertesa del Brexit és un dels riscos externs més importants als quals s'enfronta l'economia espanyola aquest 2019. Segons l'estimació que ha publicat el Banc d'Espanya, un Brexit sense acord reduiria el PIB espanyol 0,5 punts percentuals en cinc anys si la sortida és ordenada i un 0,8 punts si és desordenada. Aquestes xifres suposen que amb un Brexit caòtic, sense cap acord entre Londres i Brussel·les, el cost per a l'economia espanyola seria del 0,82% en cinc anys, una reducció d'entre una i dues dècimes anuals.

Es produirien, segons l'anàlisi del BdE, "disrupcions a la cadena productiva" i "inestabilitat financera". En el cas d'un Brexit dur, es veurien especialment afectades les exportacions, amb una caiguda del 2,6%. L'informe conclou que els costos del Brexit per a l'economia espanyola "podrien ser significatius", però probablement "no desmesurats".

Cautela amb les xifres

Si el Brexit es produeix amb un pacte polític i un acord en matèria comercial, l'impacte per a l'economia espanyola serà pràcticament nul, segons les estimacions del BdE. El supervisor espanyol demana "cautela" amb aquestes xifres per "l'elevat grau d'incertesa" de totes les previsions d'impacte econòmic relatives a la sortida del Regne Unit.

stats