Les Balears, terceres per la coa de les inversions estatals

Les Illes rebran poc més de 201 milions d'euros del govern espanyol, un 1,7% del total previst

Les inversions previstes pel govern espanyol per a les Balears en els pressupostos generals del 2021 seran de 201,64 milions d'euros, un 1,7% del total. Aquesta xifra situa les Illes les terceres per la coa, just per davant Navarra i la Rioja. Andalusia, amb 2.146,16 milions d'euros, serà la comunitat autònoma amb una major inversió per part de l'Estat, seguida de Catalunya, amb 2.199,3 milions, i Madrid, que rebrà 1.250,28 milions d'euros. Per habitant, la inversió del govern espanyol a les Balears és de 175 euros, mentre que la mitjana és de 258. 

Aquests 201,64 milions d'euros estan formats per 188,4 milions del sector públic empresarial i 13,16 milions d'euros del sector públic administratiu. A més, les Balears rebran 133 milions d'euros del primer repartiment de fons europeus, que s'invertiran en projectes mediambientals i d'habitatge. Amb 115 euros per habitant en aquest apartat, les Illes sí que estan per sobre de la mitjana estatal, que és de 90 euros.

Pel que fa als projectes que l'Estat preveu dur a terme a les Balears, per part del Ministeri de Transició Ecològica s'invertiran 1,3 milions d'euros en obres de conservació del litoral. A més, el Ministeri de Justícia destinarà un milió d'euros a la redacció del projecte de l'edifici nou dels jutjats de Manacor. El Ministeri de Ciència aportarà tres milions d'euros per a la seu del Sistema d'Observació Costaner de les Balears.

Col·locar les Balears a la mitjana d'inversions

Cal recordar que aquests són els primers pressupostos que el govern espanyol aprova amb una part del REB en vigor, la qual inclou el 75% de descompte per al transport aeri i marítim. De fet, la previsió estatal és gastar 797 milions d'euros entre les Balears i les Canàries per aquest descompte. Els comptes també inclouen subvencions per valor de 77 milions d'euros per al transport de mercaderies –en el cas de les Canàries es cobreix el 100% i a les Balears se subvenciona entre el 60% i el 65%, segons la mercaderia.

La part del REB que està en vigor determina que les Balears han d'estar a la mitjana de les inversions estatals. En cas que això no es pugui assolir, estableix que les Balears i l'Estat hauran de negociar convenis per tal de col·locar les Illes a la mitjana.

Pressupostos "expansius"

Aquests seran els pressupostos més "expansius" de la història, segons ha defensat el govern espanyol, amb una despesa social de 239.765 milions d'euros, és a dir, un 10% més que els últims pressuposts generals de l'Estat. En aquest sentit, Montero ha detallat que el govern espanyol destinarà una partida de 1.010 milions d'euros a reserves i compres de possibles vacunes contra el covid-19. De fet, la cartera de Sanitat augmenta fins a un 75,3% més gràcies als fons europeus.

Els govern espanyol presenta un projecte de pressupostos expansius amb una inversió de 239.765 M€

Els futurs pressupostos destaquen també per les noves mesures fiscals a través de les quals es volen recaptar fins a 5.000 milions d'euros el 2021.

Una de les principals mesures és que augmenta l'impost de societats, el de patrimoni i l'IRPF a les grans fortunes per "garantir que els tenen més aportin més". En concret:

  • Incrementen un punt l'impost de patrimoni a aquells patrimonis que tinguin més de deu milions (passaran de tributar del 2,5% al 3,5% sobre el total que posseeixin).
  • Eleven tres punts l'IRPF a les rendes de capital de més de 200.000 euros, i dos punts l'IRPF per a aquells que cobrin per la seva feina més de 300.000 euros anuals. Aquestes dues darreres mesures afectaran 36.194 contribuents (un 0,17% del total) i tindran un impacte de 491 milions d'euros.

A banda d'això, també es preveu augmentar la recaptació amb aquestes mesures:

  • Creació de la taxa Google (968 milions d'euros de recaptació prevista).
  • Implantació de la taxa Tobin a les transaccions financeres (850 milions).
  • Nous impostos als residus i als envasos de plàstic, amb els quals es preveu ingressar 861 milions i 491 milions, respectivament.

A més, el govern espanyol regularà una tributació mínima del 15% a les socimis, un tipus d'empresa que utilitzen algunes grans companyies dedicades al lloguer per estalviar impostos. Tot i això, no compta que això augmenti la recaptació d'impostos.

El pressupost de la Casa Reial 

Per a l'any que ve l'assignació dels pressupostos per a la Casa Reial serà de 8,4 milions d'euros, un 6,9% més aquest any. Amb aquesta pujada, de fet, recupera el nivell del 2011, quan varen començar les retallades –varen continuar el 2012 i el 2013 i després es congelà el pressupost. Aquest 2020 la Casa Reial ha tingut una assignació pressupostària de 7,9 milions d'euros.

El pressupost de la casa reial puja un 6,9%, fins als 8,4 milions d'euros

 

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF