Economia 10/11/2017

Les Balears queden a la coa en habitatges en propietat

Entre el 2004 i el 2016 s’ha produït el descens més gran

M.g.
2 min
A Balears, els habitatges de lloguer són el 33%.

PalmaLes Illes Balears són la comunitat amb un percentatge d’habitatges en propietat més baix. Són dades que l’Observatori de l’habitatge i el sòl que ha preparat el Ministeri de Foment certifica.

Si bé la mitjana estatal de llars en propietat és del 77,1%, a les Illes la xifra es redueix al 66,9%. Just per sobre té les Canàries (69,1%) i Madrid (71,1%). Pel que fa als habitatges en lloguer i cessió, a les Balears representen el 33,1%. Cal tenir en compte que la xifra més alta de llars en propietat es troba a la Rioja, que arriba a les 8 de cada 10. No se n’allunyen ni el País Basc, amb una xifra una mica menor, ni la comunitat d’Aragó.

L’Observatori també detalla la variació del règim de tinença de l’habitatge entre el període comprès entre el 2004 i el 2016. En aquest sentit, a les Balears és on es va viure també un descens més gran de les llars en propietat, ja que varen disminuir un 6,6%. Contrasta, per exemple, amb Ceuta o Melilla, on varen créixer un 26,4% i un 24,1%, respectivament.

Per altre costat, ha augmentat un 17% aquests anys el nombre d’habitatges de lloguer i cessió. No és la comunitat on més han crescut, ja que aquest ‘títol’ l’ostenta Madrid, amb una pujada del 36,3%. A Ceuta és on més ha baixat, atès que presenta uns números negatius del 38,1%.

Comparació amb Europa

Una altra de les observacions que fa l’estudi elaborat per Foment és la comparativa amb Europa. Si s’analitza l’evolució del règim de tinença a l’Estat amb el context europeu, es pot observar que entre el 2010 i el 2016 el percentatge de la població amb lloguer va créixer a l’Estat des del 20,2% fins al 22,2%, i que contrasta amb la major estabilitat de la mitjana europea. A la UE-28, el percentatge de la població en lloguer va passar de l’11,9% al 13,8%. També va succeir en el cas del lloguer a preu inferior al del mercat i a la cessió gratuïta, tot i que en aquest darrer cas va ser d’una manera més lleu, atès que va passar del 8,3% al 8,4% en el mateix període.

Si ja ens centram en terreny europeu, els països que es caracteritzen per una major taxa de lloguer són Alemanya (48,3%), Àustria (45%), Dinamarca (38%), el Regne Unit (36,6%) i França (35,1%). Per altra banda, els països de l’Est d’Europa són els que presenten menors percentatges de població en lloguer. Destaquen Romania, Lituània i Croàcia, amb percentatges del 4%, del 9,7% i del 10%. La mitjana de la Unió Europa se situa en tres de cada deu.

stats