TURISME
Economia 02/02/2018

Balears, la primera comunitat que regula el tot inclòs

Les directrius europees impedeixen prohibir completament l’activitat

Sabrina Vidal
3 min
El consum d’alcohol es troba en el punt de mira de la modificació de la llei.

PalmaEl Govern balear serà el primer executiu autonòmic que s’atreveixi a plantar cara al tot inclòs. Un any després d’haver aprovat la primera modificació de la Llei 8/2012 de turisme de les Illes Balears, la Conselleria de Turisme ja té el document per modificar-la de nou.

En aquesta segona revisió, més centrada en el dia a dia de la llei, es regularà, entre altres coses, el tot inclòs, però en cap cas se’n farà una prohibició. “No el podem prohibir perquè les directrius europees ens ho impedeixen i no estaria justificat”, adverteix el director general de Turisme, Antoni Sansó. Amb tot, serà una regulació pionera dins l’àmbit autonòmic. “Ens miraran”, alerta el principal responsable d’aquesta modificació.

En aquests moments, el document amb el qual treballa el Govern és a punt de presentar-se a les diferents conselleries i als consells insulars. “Farem una reforma transversal”, afegeix Sansó, qui reconeix que ja s’està mirant “com podem arreglar el tema del consum d’alcohol”. Precisament en aquest sentit, la llei preveu fer un registre de l’oferta del tot inclòs arreu de les Illes i per diferents tipus d’establiments. A més, s’establirà un mínim de qualitat en els productes que se serveixin tant en hotels com en bars i restaurants.

La segona modificació de la Llei de turisme, en la qual s’inclourà la regulació d’aquesta oferta, també es tractarà amb els departaments de Medi Ambient i de Salut del Govern pel que fa als fems i al consum d’alcohol. “La part jurídica ens dirà fins on podem arribar”, apunta Sansó.

De moment, els hotelers de les Illes Balears ja han advertit que tornarien a optar pel tot inclòs per assegurar-se la continuïtat del turisme familiar europeu, cosa que no agradarà al batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, qui declarava aquesta setmana a Fitur que per al municipi és “fonamental i urgent eliminar de manera definitiva el turisme de gatera”.

Altres modificacions

Turisme reconeix que el Parlament va forçar la primera modificació de la Llei de turisme per a la regulació del lloguer vacacional. Per això, aquesta segona reforma, molt més genèrica, sorgeix des de l’aplicació diària de la llei i s’ha fet de manera més acurada. “L’hem repassada, article per article, per detectar-hi els errors o allò que seria millorable”, ha afirmat.

I entre els aspectes que es poden millorar, hi ha els règims sancionadors, especialment pel que fa a la sobreocupació hotelera. “Hi ha tres tipus de faltes: les lleus, les greus i les molt greus, i les haurem d’ajustar d’acord amb el tipus d’infracció”, assenyala Sansó, qui es refereix al cas específic de la sobreocupació o overbooking, és a dir, quan es contracten més places de les que es disposen, un concepte que també “haurem de redefinir”.

D’altra banda, s’entrarà en la regulació de les party boats i beach clubs, i en els plans de qualitat, que “així com estan elaborats no funcionen”, assenyala Sansó, qui denuncia que les zones madures no passen el pla de qualitat perquè la llei no preveu cap conseqüència en cas de no fer-ho.

Durant la modificació de la llei es treballarà també per adaptar la normativa estatal per a les agències de viatges a l’autonòmica.

El document elaborat per la Conselleria de Turisme s’ha de presentar ara a les carteres de Medi Ambient i de Salut i Consum. A final de gener ja es podrà dur a les diferents conselleries i als consells insulars -a Menorca i a Eivissa tenen la competència en ordenació urbanística; Mallorca, encara no-.

Posteriorment, començarà el període d’al·legacions i es preveu que, amb una tramitació per via d’‘urgència’, pugui estar aprovada pel Parlament de les Illes Balears aquest mateix estiu.

stats