IGUALTAT D’OPORTUNITATS
Economia 02/12/2017

Les Illes lideren el creixement de la inclusió laboral entre les persones amb discapacitat

L’Arxipèlag, la tercera comunitat de l’Estat on el col·lectiu està en més disposició de fer feina

Jaume Vinyas
2 min
Les persones amb discapacitat estan guanyant visibilitat en el mercat laboral gràcies a projectes com aquest cèntric restaurant de Palma gestionat per la Fundació Amadip Esment.

PalmaLes Balears són una de les comunitats de l’Estat on les persones amb discapacitat estan en més disposició de treballar. Així ho reflecteixen les darreres estadístiques, publicades ahir per l’INE. La taxa d’activitat d’aquest col·lectiu (que integra el nombre de persones amb feina i les que en cerquen de manera activa) és d’un 40,1%, més de cinc punts per sobre de la mitjana estatal (35,2%). Només la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa presenten millors resultats, en aquest sentit. Amb tot, les Balears és on més ha crescut aquesta taxa el darrer any, ja que ha passat del 34,2% al 40,8%. El 2016 hi havia 34.900 persones en edat de treball amb algun tipus de discapacitat reconeguda.

La directora general de Treball, Isabel Castro, valora com a positives aquestes dades i remarca que, des de l’inici de la legislatura, la integració laboral d’aquest col·lectiu ha estat incentivat a partir de tres tipus de polítiques: d’una banda, inspeccions específiques dirigides a les empreses de més de 50 treballadors, que per llei estan obligades a tenir un mínim del 2% de persones amb discapacitat en nòmina. També destaca la instrucció, aprovada el 2016, relativa a les clàusules socials a les administracions, que obliga a un mínim d’un 3% per a aquest col·lectiu en la contractació pública. I, finalment, les ajudes econòmiques.

Precisament ahir, el Consell de Govern va aprovar una partida inicial de quatre milions d’euros per finançar la convocatòria destinada a sufragar, el 2018, els ajuts destinats a mantenir els llocs de feina de persones amb discapacitat en centres especials d’ocupació, mitjançant el pagament parcial dels seus costs salarials, a més de l’adaptació dels llocs de treball i l’eliminació de barreres arquitectòniques.

Des de la Conselleria assenyalen que s’ha decidit anticipar aquest any la tramitació d’aquest ajut anual, amb l’objectiu d’evitar possibles endarreriments que provoquin disfuncions de liquiditat als centres especials d’ocupació. Aquests ajuts permetran subvencionar fins al 50% del cost salarial d’una persona amb discapacitat que faci una jornada laboral completa, equivalent al 50% del salari mínim interprofessional.

En el cas de contractes de treball a temps parcial, la subvenció s’haurà de reduir de manera proporcional. Castro va assenyalar, però, que encara queden altres línies de subvencions pendents i que es podrien anunciar ben aviat.

Dones i joves, també més difícil

Segons les dades de l’INE, a tot l’Estat hi ha 1.840.700 persones amb discapacitat reconeguda en edat laboral, el 6,1% del total. La taxa d’atur del col·lectiu se situa en el 28,6%, un 2,4% menys que l’any anterior. La manca d’oportunitats, en aquest sentit, és evident, ja que la taxa d’atur és un 9,1% superior a la de la resta de la població.

La gran majoria dels treballadors amb discapacitat assalariats tenen contracte indefinit, jornada completa i desenvolupen la seva activitat professional en el sector serveis. Amb tot, es detecten problemes de desigualtat i manca d’oportunitats similar a la resta del mercat laboral. Així, de les 462.000 persones amb discapacitat fent feina a l’Estat durant l’any passat, 267.000 eran homes i 194.500 dones. D’altra banda, es detecta una major taxa d’atur entre les persones més joves, d’entre 16 i 24 anys. Les persones amb deficiències auditives presenten la major taxa d’activitat (61,3%) mentre que les que tenen deficiència mental (27,7%), una de menor.

stats