Balears continua sent la comunitat amb l'índex de sinistralitat laboral més elevat d'Espanya

Tot i la disminució d'un 13,4% dels accidents, l'Arxipèlag en continua liderant el rànquing

Els accidents laborals que varen tenir lloc a les Balears durant el 2019 es varen reduir un 13,4% respecte de l'any anterior, tot i que es varen produir un miler d'accidents més que el 2018 (amb una població molt més elevada). Tot i la disminució dels accidents laborals, les Illes Balears continuen sent la comunitat autònoma amb l'índex de sinistralitat laboral més elevat de tot l'Estat.

Segons l'informe elaborat per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, que ha presentat aquest dijous en una roda de premsa el seu conseller, Iago Negueruela, l'accidentalitat va descendir en accidents lleus, greus i molt greus. El 2019 varen morir dues persones per "causes materials", i l'informe de la Conselleria recull que per "altres causes internes, accidents de circulació en el treball o en missió laboral" cinc persones més varen morir a les Illes l'any passat.

Negueruela  ha assenyalat que la majoria d'accidents laborals a Balears el 2019 es varen produir en els sectors de la construcció, la indústria, l'agricultura, l'hostaleria i els serveis, per aquest ordre. El sector de la construcció va continuar encapçalant, un any més, la fatídica llista, mentre que l'hostaleria i els serveis varen caure notablement.

El conseller ha assegurat que la sinistralitat "és l'altra cara de la moneda de la precarietat" i que "el nombre més elevat d'accidents laborals a Balears es produeix durant els tres primers mesos de contractació, cosa que mostra una temporalitat elevada". 

El 2019 es varen produir 7.101 accidents laborals el primer trimestre de contractació, xifra que va descendir de manera progressiva al llarg de l'any, segons ha comentat  Negueruela .

Segons l'informe, els homes registren el doble d'accidentalitat o més que les dones en valors absoluts, i les quatre illes de l'Arxipèlag mantenen una tendència a reduir el nombre d'accidents.  A Mallorca varen descendir els accidents en la construcció, a Menorca en va baixar la ràtio en construcció i hostaleria, mentre que a Eivissa varen baixar en els serveis i Formentera va mostrar moltes oscil·lacions.

Per comunitats, Balears ocupa la tercera posició, per darrere les Canàries i Extremadura, en el quadre de sinistres de 2018-2019.  L'Arxipèlag balear continua mantenint l'índex més elevat de tot Espanya en accidents laborals, encara que ha estat la comunitat que ha reduït  més la taxa d'accidents, amb un descens d'un 12,6%.

Negueruela  ha explicat que els darrers sis anys el  Govern  "ha fet un esforç pressupostari" per combatre de manera efectiva la sinistralitat laboral. "El 2020 l'increment ha estat d'un 2,7%, fins a arribar als 4,2 milions d'euros", ha afirmat, i ha assegurat que , per comparar, "el 2013 s'hi varen destinar 1,75 milions d'euros, menys de la meitat". El conseller h a anunciat també que Inspecció de Treball incrementarà el nombre d'inspectors, fins a arribar a 59. Mallorca en tindrà 43; Menorca, 4, i Eivissa i Formentera, 9. Per a l 2020, Inspecció de Treball ha programat més de 900 visites a obres de construcció, segons el conseller.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF