Balears, la comunitat on més ha baixat l'atur durant el mes de maig

Sindicats i patronals veuen signes d'estancament tot i el creixement de l'ocupació

El nombre d'aturats registrats a les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal ( SEPE)  a Balears s'ha situat al maig en 38.897, amb un descens del 0,44% respecte del mateix mes de l'any passat, amb 171 aturats menys, informa Efe.  L'atur ha registrat 5.833 persones menys al maig respecte de l'abril a les Balears, amb el major descens de tot Espanya, un 13,04%, segons les dades difoses aquest dimarts pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

La xifra d'afiliacions a la Seguretat Social s'ha situat al maig a les Balears en 557.469 noves incorporacions, la qual cosa suposa un increment del 2,31% respecte del mateix mes de l'any passat, amb 12.601 afiliacions més. En relació amb l'abril, l'afiliació ha augmentat un 10,4% a les Balears, amb 52.528 incorporacions més, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha destacat que de nou ens trobam en un mes record pel que fa a ocupació, valorant de forma molt positiva que es generin només llocs de feina indefinits. També s'ha mostrat molt satisfet que la taxa de parcialitat hagi baixat mig punt en relació a l'any passat, situant-se en el 16,6% davant el 24,2 de tot l'estat.

El conseller en funcions ha indicat que a mida que ens apropem a un taxa d'atur del 5% ja serà molt difícil registrar variacions importants, ja que ens situarem al nivell de les regions europees més desenvolupades.

A tot Espanya, el nombre d'aturats registrats a les oficines del  SEPE va registrar al maig 84.075 persones menys que el mes anterior, fins a arribar a un total de 3.079.491 aturats, la xifra més baixa des del novembre del 2008.  D'acord amb les dades del Ministeri, el darrer any l'atur va registrar 172.639 persones menys (amb un ritme de reducció interanual del 5,31%).

Per sectors de procedència dels aturats, la major sortida de l'atur es va registrar en el de serveis (54.762 aturats menys), la construcció (9.040), la indústria (8.085) i l'agricultura (7.864), al mateix temps que també va baixar entre el  col·lectiu que no ha treballat amb anterioritat  (4.324). 

Ocupació

A tot Espanya, la Seguretat Social va guanyar 211.752 afiliats al maig respecte de l'abril, la qual cosa va situar la xifra d'ocupats en 19.442.113 persones, la més alta de la sèrie històrica per a aquest mes i només superada per la dada de juliol del 2007.

També al maig es va superar per primera vegada la xifra de 9 milions de dones ocupades (9.043.749), mentre que la d'homes treballadors es va situar en 10.398.364. En termes interanuals, el nombre mitjà d'afiliats va sumar 526.446 persones, un 2,78% més.

Patronal i sindicats

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de  Balears  ( CAEB) , Carmen Planas, ha valorat les xifres d'afiliació a la Seguretat Social i atur registrat de maig publicades en el dia d'avui assenyalant que “tal com es preveia a l'inici de l'exercici, la creació d'ocupació s'està moderant de manera progressiva en  Balears , mantenint-se per sota de la mitjana nacional, per la qual cosa cal la posada en marxa de mesures que afavoreixin l'activitat empresarial per a estimular la creació d'ocupació”.

Per a CCOO, "la nostra economia contínua ancorada en el turisme de sol i platja que fa que en
aquestes dates, totes les activitats relacionades amb ell estiguin en ple funcionament i per
tant, demandant mà d'obra; una mà d'obra que només és necessària durant la temporada i
que accedeix a llocs de treball estacionals i precaris; una mà d'obra intensiva disposada a
treballar fins i tot els dies de descans obligatoris amb la condició de guanyar els suficients
diners que els permeti viure durant l'època de desocupació perquè no hi ha activitat turística
intensa".

Pel sindicat es moment de reflexionar sobre l'evolució econòmica de les Illes "ja que quantitativament el model turístic ha tocat sostre i cal centrar-se en nous nínxols d'ocupació i en la vigilància de la qualitat de les ocupacions actuals".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF