ANÀLISI DEL 2017
Economia 25/02/2018

Balears obté un saldo comercial positiu gràcies a les exportacions

El Govern apunta que l’objectiu és “aconseguir desestacionalitzar l’economia”

Lluís Felipe Lorenzo
4 min
Balears obté un saldo comercial positiu gràcies a les exportacions

PalmaLes Balears diversifiquen la seva dependència econòmica a un ritme notable, tot i que encara a un nivell molt reduït. Així ho va explicar divendres el catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears i director tècnic de la fundació d’anàlisi econòmica Impulsa Balears, Antoni Riera.

La qüestió és que aquesta setmana s’ha sabut que Balears és la Comunitat Autònoma que més va augmentar les exportacions durant el 2017, amb un increment d’un 59%, segons les dades publicades pel Ministeri d’Economia. En el conjunt de l’Estat, les exportacions varen créixer el 2017 un 8,9%, un ritme sis vegades més lent que el de les Balears.

Les comunitats autònomes amb més creixement en les exportacions varen ser, després de Balears, Canàries (26,6%) i Andalusia (20,5%). Per contra, els únics descensos es varen registrar a Castella i Lleó (un 3,9%), Navarra (un 3,2%) i Cantàbria (un 1%).

Segons Riera, “per analitzar aquestes dades hem de tenir en compte que partim d’un nivell d’internacionalització de les exportacions molt baix, per la qual cosa el creixement és més significatiu. És més fàcil créixer des d’un nivells inferior que fer-ho des d’un nivell consolidat”.

Saldo comercial positiu

No obstant això, el percentatge de creixement no és l’única dada positiva que varen registrar les Balears. La Comunitat Autònoma va tancar el 2017 amb un saldo comercial positiu de 78 milions d’euros. Això suposa un creixement del 131% en la balança comercial respecte del 2016.

Aquest saldo es va aconseguir després que del gener al desembre l’arxipèlag registràs exportacions per 1.853,6 milions d’euros (un 0,7% del total de l’estat espanyol) i importacions per 1.775,5 (un 0,6% del total de l’Estat). D’altra banda, les importacions a les Balears varen créixer un 25,3% respecte de l’any anterior.

Les dades positives de les Illes contrasten amb les negatives registrades en el conjunt d’Espanya. El dèficit comercial va arribar als 24.744 milions d’euros el 2017, la qual cosa implica un increment del 31,9% respecte de l’any anterior.

Valoració del Govern

El conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern, Iago Negueruela, assegura que “el suport institucional a les empreses de la nostra comunitat és un element necessari per contribuir a la millora del model econòmic i diversificar l’activitat econòmica”. L’objectiu, segons Negueruela, és “aconseguir desestacionalitzar l’economia” i no dependre tant de les temporades mitjana i alta turístiques.

Tot i això, el conseller admet que, “en aquest context, és evident que l’activitat turística i la projecció que tenen les Illes Balears a l’estranger, i a Europa en particular, ens permet establir sinergies”. A parer de Negueruela, aquestes sinergies “beneficien altres activitats i altres sectors empresarials, relacionats o no amb el turisme”.

Per això, el conseller de Treball, Comerç i Indústria indica que “continuarem donant suport a accions en mercats exteriors, per tal de millorar el pes d’exportacions i importacions”. Amés, un altre objectiu és “augmentar el volum de negoci amb béns i serveis que es generen a les Balears”.

En aquest sentit, Negueruela va recordar que el mes de desembre passat es va presentar a cadascuna de les Illes el Pla d’indústria 2018-2025, en què es fixen línies d’impuls a les exportacions i que significarà una empenta important. En concret, assenyala que “la internacionalització d’empreses industrials disposa d’un pressupost estimat de 13 milions, un 17% del total pressupostat, i en aquesta línia es començaran a fer les passes per a la implementació del pla”.

Més venda de producte balear

Durant els sis primers mesos de l’any passat, les exportacions de productes balears varen augmentar un 124,6%, és a dir, 833 milions d’euros, segons les dades publicades per l’Institut Balear d’Estadística de les Illes Balears (Ibestat) i la Secretaria d’Estat de Comerç.

Concretament, pel que fa als sectors exportadors, el de complements de roba és el que va registrar l’augment més important (64,4%), encara que el seu volum de vendes va ser d’1,5 milions d’euros. Varen ser igualment significatives les pujades en el sector d’olis essencials i perfumeria (28,4%), vins i licors (19%) i joieria i bijuteria (18,6%).

D’altra banda, hi va haver una caiguda en les vendes del sector de la pell (77%), el moble (48%) i les patates (20,3%).

El calçat, el major exportador balear, va augmentar després d’haver acumulat un moviment regressiu durant els darrers cinc anys, i és que al llarg dels primers sis mesos de l’any es varen formalitzar operacions per un valor de 46,7 milions d’euros, la qual cosa suposa un 5,1% més que durant el mateix període de l’any anterior.

Europa i Amèrica

El continent europeu, i més concretament els països de la UE, és la zona en què més s’exporta des de les Illes Balears. Més d’un 75% del total d’exportacions es realitza al continent, un 90% de les quals van a parar a països membres de la Unió Europea, especialment a França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i els Països Baixos.

Amèrica és la segona destinació de les exportacions de les Illes Balears. El 2016, aquest continent va experimentar una remuntada important en matèria d’exportacions. La majoria de les vendes americanes es destina a països com els Estats Units, Mèxic i la República Dominicana, on hi ha una gran quantitat d’empreses balears implantades.

stats