Les Balears col·loquen 400 milions de deute públic

Catalina Cladera ha destacat "el gran interès" que ha generat el retorn de les Balears als mercats financers

El Govern ha col·locat en menys de dues setmanes 400 milions de deute públic, després d'elevar l'emissió al màxim previst ja que ha rebut una demanda molt superior a aquesta quantitat per part dels inversors, de 1.092,8 milions d'euros, en el retorn de la comunitat al mercat financer.

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha destacat "el gran interès" que ha generat la tornada de les Balears als mercats financers, perquè revela "la credibilitat externa i la confiança en la solvència i gestió financeres” de la comunitat, ha informat el departament autonòmic en un comunicat.

L'emissió de deute es produeix perquè la comunitat obtingui finançament al marge dels mecanismes de l'Estat. Segons el Govern, ha rebut un gran interès tant en l'àmbit nacional com internacional i s'ha tancat després de rebre una demanda molt superior, gairebé 1.100 milions d'euros.

Els 400 milions d'euros de l'operació se situen en la forquilla màxima plantejada per la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, que era de col·locar entre 300 i 400 milions. Si bé l'objectiu inicial era captar 300 milions, aquest alt interès inversor ha fet que el Govern hagi augmentat l'import final fins als 400 milions.

L'emissió de deute per 400 milions s'ha tancat menys de dues setmanes després de rebre l'autorització pertinent del Consell de Ministres el passat 1 de febrer.

En aquest procés de desvinculació gradual dels mecanismes de finançament de l'Estat, el pla d'endeutament pluriennal del Govern preveu obtenir en els mercats entorn d'un 50 per cent de les necessitats financeres el 2019 i el 2020 i arribar al cent per cent el 2021.

Aquest pla suposa un “punt d'inflexió” per a les Illes Balears, “un nou pas que reforça la bona salut financera” de la comunitat, i que permet “recuperar autonomia financera i major flexibilitat en els terminis i condicions”, ha explicat la consellera Cladera.

EDICIÓ PAPER 15/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF