Balears no es beneficiarà de moment de la suavització del dèficit fiscal

La consellera Cladera anuncia que en tres o quatre anys la Comunitat ja es finançarà als mercats

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha explicat aquest divendres que tot i la suavització del dèficit fiscal aprovat pel govern espanyol per a les comunitats autònomes de dues dècimes, les Balears no es beneficiaran d'aquesta  mesura, ja que  està en una situació econòmica de superàvit i "la regla de despesa" dels mecanismes de finançament ho impedeix.

Cladera ha donat compte de la reunió que va tenir lloc a Madrid del Consell de Política Fiscal i Financera, que va aprovar dijous la senda de dèficit i deute corresponent a les comunitats autònomes per al període 2019-2021, després que el govern hagi decidit suavitzar els objectius fixats anteriorment pel PP per a aquest període.

La ministra d'Hisenda,  María  Jesús  Montero , va presidir la reunió, en la qual també participaren la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, i els consellers d'Hisenda de les comunitats autònomes. Es va aprovar la proposta de l'executiu, que preveu un objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes del 0,3% el 2019, del 0,1% el 2020 i equilibri pressupostari el 2021. Segons el govern central, l'augment de dues dècimes de l'objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2019 els permetrà gastar entorn de 2.500 milions d'euros sobre l'objectiu anterior.

De tota manera, Cladera ha indicat que les Illes no poden  aprofitar aquesta millora i, de moment, tampoc no poden reinvertir el superàvit de 60 milions registrar  el 2017  ni el previst per enguany.

La consellera també ha anunciat que en tres o quatre anys Balears ja estarà en condicions de  desconnectar  totalment dels mecanismes de finançament establerts pel govern anterior i d'acudir als mercats per obtenir finançament.

"Cercar finançament als mercats ens donarà més flexibilitat", ha explicat la consellera, qui recorda que ara només es poden firmar crèdits amb l'Institut de Crèdit Oficial amb un termini màxim de deu anys. També ha indicat que aquest tipus de finançament no té  per què  ser més car que l'actual, ja que hi ha nombroses entitats que competeixen per oferir les millors condicions.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF